03.08.2017.

Želja svih Novosađana da Čenej postane komercijalni aerodrom - Potrebne ogromne infrastrukturne promene


Kada se spomene Čenej, većini Novosađana prva asocijacija je aerodrom

Upravo tamo je, u Aero-klubu „Novi Sad”, obeležen Dan avijacije.

„Uprkos svim nedaćama, Aero-klub je opstao i sprovodi svoje aktivnosti“, rekao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, i dodao da Grad Novi Sad podržava obuku mladih i sve aktivnosti koje se tu odvijaju.

On kaže da je želja svih Novosađana da Čenej jednog dana postane komercijalni aerodrom, ali da pre toga treba rešiti mnoga pitanja i da je potrebno mnogo vremena i para.

„Potrebno je izvesti ogromne infrastrukturne promene, između ostalog, izmestiti dalekovode, i još mnogo toga“, naglasio je Jelušić.

Predsednik Aero-kluba Dragoljub Samaryić podsetio je na bogatu istoriju kluba, i Novog Sada kao vazduhoplovnog centra. On je podsetio na to da je 1920. godine otvorena pilotska škola i da ju je do Drugog svetskog rata završilo više od 1.600 polaznika.

Aero-klub „Novi Sad” je osnovan 1923. godine kao ogranak Kraljevskog aero-kluba u Novom Sadu i svoje aktivnosti je obavljao na aerodromu „Jugovićevo”, a od 1953. godine pa do danas delatnost obavlja na aerodromu Čenej.

Dan avijacije obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1893. godine naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Posle Prvog svetskog rata i formiranja Jugoslovenskog vazduhoplovstva, kraljevim ukazom iz 1924. godine određeno je da se 2. avgust, odnosno crkveni praznik Sveti Ilija, obeležava kao vazduhoplovna slava. Ta tradicija prekinuta je ratne 1941. i nije obnavljana sve do 1992. godine, kada se ponovo počinje obeležavati.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: AKNS