17.08.2017.

Za sedam godina minimalac povećan - za 35 dinara


Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je da postoje realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade, iako Unija poslodavaca Srbije tvrdi drugačije

U saopštenju tog sindikata je navedeno da u Srbiji "minimalac" koji iznosi 130 dinara po satu prima više od 300.000 radnika.

"Pored izraženog siromaštva većine građana, "minimalac" je doprineo i egzodusu mladih u inostranstvo, zbog čega je nastao i problem nedostatka pojedinih kadrova, posebno visokokvalifikovanih", ukazao je Samostalni sindikat.

U anketi Unije poslodavaca Srbije dve trećine članova tog udruženja se izjasnilo da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada, što po oceni Samostalnog sindikata pokazuje "da su im kapital i zarada jedino važni, a da je radna snaga samo nužan trošak".

"Da su se samo poslodavci pitali u Socijalno ekonomskom savetu, gde bi trebalo da socijalni partneri dogovoraju visinu minimalne cene radnog sata, "minimalac" sigurno ne bi bio povećavan poslednju deceniju", navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Taj sindikat podseća da je minimalna zarada za poslednjih sedam godina povećana "za svega 35 dinara".

Poslodavci i sindikati koji pregovaraju o visini minimalne zarade u Srbiji trebalo bi da postignu dogovor i izađu sa zajedničkim predlogom do kraja avgusta. U suprotnom će, kao što se već i dešavalo, odluku doneti Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija