30.08.2017.

Uslužne zanatlije ostaju u Kineskoj četvrti - mesto i za IT industriju


U ovom delu Limana će biti mesta i za IT industriju

Druga javna rasprava, odnosno "Divan", na kojoj se razgovaralo o budućemo uređenju kompleksa nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", takozvane Kineske četvrti, održana je u SKC "Fabrika".

Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", kao i Grad Novi Sad, organizovali su niz javnih rasprava o transformisanju Kineske četvrti u Kreativni omladinski distrikt. Na današnjem divanu razgovaralo se o pravcu razvijanja ovog dela grada.

Po svemu sudeći nazire se rešenje za uslužne zanatlije, oko čijeg ostanka u Kineskoj četvrti se najviše raspravljalo. Bilo je nekoliko predloga kako da se reši njihov status, a po svemu sudeći oni će ostati u Kreativnom kulturnom distriktu, ali uz uslov doprinosa i učešća u kreativnim industrijama, koje će uže definisati posebna komisija.

O ovoj temi će se razgovarati i na trećem Forumu za kulturu, koji je zakazan za četvrtak, 31. avgusta.

Osim zanatlija, u ovom delu Limana će u budućnosti biti mesta i za IT industriju. Direktor Fondacije 2021 Nemanja Milenković naveo je da bi u tom smislu trebalo da se napravi određeni balans.

"Lično mislim da nije dobro da ovo postane silicijumska dolina i da se potpuno ustupi IT sektoru, jer onda gubi smisao kreativnog kvarta. Trebalo bi da postoji određeni balans, ali svakako deo bi trebalo da bude namenjen za IT sektor", poručio je Milenković.

Na "Divanu" se moglo čuti, a sa time se većina složila, da budući kompleks Kreativnog omladinskog distrikta bude pre svega prostor za proizvodnju, a potom i za prezentaciju.

Ono o čemu će se u narednim danima razgovarati jeste pitanje finansiranja i održivosti Kreativnog distrikta. Po mišljenju mnogih, uređeni prostor ne bi trebalo da bude pitanja ekskluziviteta, nego da bude utočište za one kreativce koji se tek razvijaju.

Kroz buduće javne rasprave govoriće se o tome šta bi trebalo da se subvencioniše, ali i kako učiniti čitav prostor održivim i nakon što prođe 2021. godina.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, novisad.rs

POPULARNO