17.08.2017.

Uskoro 100 novih podzemnih kontejnera - sa alarmom, mere popunjenost...


Nakon sprovedene javne nabavke JKP „Čistoća” je sklopila ugovor o isporuci 100 podzemnih kontejnera
sa firmama „Eko-signal” i „Urban solušns” iz Beograda, koje se bave gradnjom podzemnih kontejnera, i preduzećem „Enerdži pro” iz Novog Sada, koje je zaduženo za građevinske radove.

Inače, to su jedine firme koja su se javile na tender, a gradsko komunalno preduzeće će za nove kontejnere i njihovu ugradnju izdvojiti 75.088.800 dinara. Kao nosilac posla navodi se „Eko-signal”, dok su druge dve firme učesnici.

U odabranoj ponudi i u ugovoru koji je se nalaze na sajtu JKP „Čistoća” nema podataka o tome ko je zadužen za izradu i ugradnju softvera i alarma za kontejnere, a u konkursnoj dokumentaciji od 13. jula se navodi da kontejneri treba da poseduju opremu za merenje popunjenosti i odgovarajući softver za praćenje.

Uređaji bi trebalo da budu kompatibilni sa softverom za daljinsko praćenje radi pravovremenog pražnjenja. Softver će imati podatke o svim kontejnerima, gde se koji nalazi, o njihovoj popunjenosti, o pražnjenjima i slično, ali i podatke o ekipama na terenu.

Obavljanje zadataka pratiće terenska aplikacija, uz prikaz osnovnih informacija o kontejnerima, kao što su lokacija, vreme poslednjih deset pražnjenja i slično. Osim toga, treba da poseduje i opciju prijave nadležnoj službi uočenih nepravilnosti, oštećenja, krađe i slično, uz opis problema s postavljanjem fotografije kao dokaza navedene nepravilnosti. Softver bi trebalo da obezbedi i praćenje obavljanja zadataka na mapi, s pozicijom vozila i nivoom popunjenosti.

Dosad neviđenim novinama u komunalnom sistemu - angažovanjem privatnog obezbeđenja za zaštitu i nabavkom podzemnih kontejnera s alarmom i softverom za praćenje, novosadska „Čistoća” skrenula je veliku pažnju javnosti u Srbiji i pokrenula mnoga pitanja i diskusije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO