05.08.2017.

Umesto korova i grmlja, izgradnja turističko-rekreativnog centra na Fruškoj gori


Nacrt plana detaljne regulacije turističkog i sportskog centra u Bukovcu predviđa izgradnju brojnih objekata i sportskih terena, što će umnogome izmeniti izgled ovog prigradskog naselja

Umesto korova i grmlja u budućnosti bi u Bukovcu mogao da nikne turističko-sportsko-rekreativni centar na više od pet hektara zemljišta. Centar bi se nalazio u jugozapadnom delu ovog naselja na uzvišenju sa kojeg se pruža pogleda na ostatak sela i Fruške gore.

Predviđeno je da objekat bude podeljen u tri celine sa različitim sadržajem. U prvoj celini bi se, ako sve bude po planu, nalazili park sa šetnim i trim stazama, malim amfiteatrom sa pogledom na centar naselja, teretana na otvorenom, vežbalište sa kros-fit spravama, veštačka stena za sportsko penjanje, kao i ugostiteljski objekat, piše 021.rs.

U drugoj celini se takođe nalaze trim staze, ali i tereni za odbojku, košarku, basket i boćanje. U trećoj celini bi bio smešten kompleks poligona i vežbališta za daunhil bicikliste i skejt bord na travi sa montažno-demontažnim tribinama. Najmanje 70 odsto površina namenjenih sportskom parku trebalo bi da bude pod zelenilom.

Ono što bi moglo da predstavlja problem čitavom projektu jeste da bi građani u zabavi i razonodi mogli da uživaju u centru čijih se 66 odsto površine nalazi u zonama aktivnih klizišta. Urbanisti su u Nacrtu plana naveli da "za one delove koji su direktno ugroženi aktivnim klizištima važi zabrana bilo kakve izgradnje i preporučljivo je pošumljavanje".

Između ostalog, navedeno je da se pre početka bilo kakvih zemljanih radova i izgradnje objekata, sportskih terena ili infrastrukture, moraju obaviti detaljna geomehanička i geološka istraživanja terena kojima bi se proverila nosivost i stabilnost prostora i u skladu sa tim odredio način izgradnje, čime bi se praktično područje i izgrađeni objekti osigurali od klizišta, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, NSinfo