30.08.2017.

U vrtiće u Novom Sadu primljeno više od 15.000 dece


U neku od 663 grupe u okviru Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” trenutno je upisano 15.372 dece, dok je na listi čekanja 1.910 imena

Broj prijavljenih mališana je povećan u odnosu na jun, zahvaljujući proširenju kapaciteta od 20 odsto koje je „Radosnom detinjstvu” odobrila Gradska uprava za obrazovanje. Ipak, iz PU napominju da broj upisanih nije konačan pošto roditelji i dalje donose prijave.

– Ima prijava koje još nismo uneli u sistem jer ne stižemo – rekla je koordinatorka službe za upis, ispis i premeštaj u PU Ružica Svorcan. – Roditelji imaju vremena tokom cele godine da donesu prijave za upis, nezavisno od konkursa koji je trajao od 3. do 21. aprila. Ako se desi da se u toku školske godine otvori neko slobodno mesto, zovemo roditelje deteta koje je prvo na redu na listi čekanja.

Kako kaže, najviše zahteva pristiže za upis dece na celodnevni boravak i u jaslice. Na šalterima PU trenutno je gužva, ali ne zbog prijava za upis, već, po rečima sagovornice Dnevnika, zbog predavanja zahteva za regresiranje troškova boravka deteta u vrtiću za određene kategorije mališana, kao što su deca bez roditeljskog staranja, s posebnim potrebama ili iz socijalno ugroženih porodica. Ti zahtevi se mogu predati do 31. avgusta.

Podsetimo, nakon završenog konkursa PU „Radosno detinjstvo” u aprilu, u državne vrtiće na teritoriji Novog Sada bilo je upisano 1.050 dece. Ispod crte tada je ostalo 2.331 mališana, kao i njih 1.040, koji su konkurisali za mesta koja nisu bila raspisana. To znači da je tada odbijenih bilo ukupno 3.386 mališana.

Roditelji čija su deca ostala ispod crte za „Radosno detinjstvo” i žele da konkurišu za subvencije grada za boravak mališana u privatnom vrtiću, od ove godine se obraćaju direktno privatnim ustanovama. Takođe, u maju je dogovoreno i da roditelji koji budu želeli da upišu mališane u privatne vrtiće uz subvencije Grada, više neće morati da najpre konkurišu za mesto u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO