22.08.2017.

U planu da Gradić postane pešačka zona - uskoro sanacija podzemnih vojnih galerija Tvrđave


Obnova fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave je na pragu treće faze

Uzimajući u obzir visoke temperature koje su usporile izvođenje radova, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada zadovoljni su kako teče obnova fasada u podgrađu.


Po rečima direktora Zavoda mr Siniše Jokića, građevinski radovi se po pravilu ne izvode na temperaturama iznad 35 stepeni, a u ovom slučaju je to bilo nesvrsishodno zbog toga što malterski nanos i fasadna masa gube svojstva na velikim vrućinama.

"Prilagođavali smo se vremenu, i to je donekle usporilo prvu fazu, odnosno obnovu prvih šest objekata, posebno onih na Trgu vladike Nikolaja", kaže za Dnevnik Siniša Jokić.


Jokić napominje da se danas otvaraju ponude za treću i četvrtu fazu. To znači da će, kada se potpišu ugovori s izvođačem i on bude uveden u posao, sve fasade, njih 21, biti zahvaćene obnovom. On predviđa, ukoliko vremenski uslovi u septembru, oktobru i novembru budu povoljni, da će do kraja godine završiti sanaciju svih fasada predviđenih za ovu godinu.

"U protivnom, bićemo prinuđeni na to da jednu ili dve fasade ostavimo za proleće", kaže Jokić, i dodaje da se nada da se do to neće desiti.

Posao teče prema principima struke, u duhu autentičnosti i ambijentalne celine i strogo poštovanje tehnologije i kvaliteta materijala iz 18. veka.

"Postavljene su skele na objektima planiranim za drugu fazu i obijen deo fasadnog sloja. Krovovi se rade u meri u kojoj je dogovoreno. Dugujemo zahvalnost kompaniji „Wieneberger” ili „Tondah” iz Kanjiže za crep i kompletnu uslugu zamene krovnog pokrivača na kući u Beogradskoj 4, kao i „Čistoći”, koja nam daje kontejnere za odnošenje građevinskog otpada.

Po mišljenju direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to je početak obnove Tvrđave.

"Kada se završi „Žeželjev” most, težnja je da se podgrađe pretvori u pešačku zonu, što podrazumeva niz prethodnih kapitalnih zahvata, kao što je obnova infrastrukture, parterno uređenje i drugo", ističe Jokić i dodaje da će podgrađe tada biti pravi barokni biser kakav treba da bude.


Zavod za zaštitu spomenika kulture je podneo zahtev za dva velika projekta – izradu projekta sancije dunavskih bastiona i sanacije minskog i kontraminskog sistema podzemnih vojnih galerija Tvrđave.

Nakon podgrađa, Zavod očekuje obnova fasada u istorijskom jezgru Novog Sada.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO