13.08.2017.

U Čurugu najveći arheološki projekat u Vojvodini - Ostaci kulture od kamenog doba, praistorijskih epoha...


Grupa arheologa iz Odeljenja arheologije pri Muzeju Vojvodine nedavno je obeležila 20 godina od početka zaštitnog iskopavanja kod Ciglane u Čurugu
na potesu „Stari Vinogradi”, na ulazu u Čurug iz pravca Žablja i Novog Sada, koje predstavlja najveći arheološki projekat u Vojvodini u proteklih pola veka.

I u Srbiji je nalazište jedinstveno, jer nema lokaliteta gde se svake godine iznova iskopava teren i uvek dolazi do novih saznanja.

Rukovodilac projekta „Stari Vinogradi” arheolog Stanko Trifunović kaže za Dnevnik da je nalazište vredno sa stanovišta arheološke i istorijske nauke.

„Stari vinogradi” su višeslojno arheološko nalazište gde su pronađeni ostaci kulture od kamenog doba do praistorijskih epoha, antičkog doba , srednjeg veka, do kraja 17. i početka 18. veka, kaže Trifunović.

Kako je dalje kazao, okupili su se u Čurugu da obeleže dve decenije rada tokom kojeg je u iskopavanjima učestvovalo više od dve stotine studenata arheologije, za koje je rad predstavljao dobru praksu da se ispeče zanat i nauči šta je arheologija.

Neki od njih ne samo što su u međuvremenu stekli diplome arheologa, rekao je u nastavku sagovornik Dnevnika, već su postali i doktori arhelogije, pa su s radošću primili poziv na jubilej.

Na proslavu su osim nekadašnjih studenata došli i predstavnici MZ Čurug i Opštine Žabalj, ali i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva za kulturu, jer je nalazište „Stari Vinogradi” tokom zaštitnog iskopavanja postalo značajan pojam u srpskoj arheologiji i jedno od najznačajnijih nalazišta u Srbiji sa do sada pronađenih više od hiljadu arheoloških objekata.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija