28.08.2017.

Svetski šampion odlučio da odustane od učešća na Evropskom prvenstvu - pomaže ugroženima


Svetski šampion u savate boksu, predsednik Udruženja građana „Novi Sad”, a veliki humanitarac Goran Bajšanski još jednom je svojim nesvakidašnjim delom dao primer koji bi trebalo svi da slede

Odlučio je da odustane od učešća na Evropskom prvenstvu u Belgiji u oktobru, gde bi branio zlato, i sav novac prikupljen za pripreme usmeri na one kojima je pomoć najpotrebnija.

"Pre mesec-dva dobio sam poziv od roditelja jednog dečaka kojem je dijagnostikovana leukemija i porodici je potrebna pomoć – priča Bajšanski za Dnevnik. – To me je veoma ganulo jer se do sada još nisam susreo s bolešću deteta od samog početka. Kada sam otišao u Dečju bolnicu da ga posetim, bilo mi je strašno. Moj cilj je bio da posetim njega, a u trenutku sam prošao pored deset bolničkih soba u kojima su, takođe, bila deca i bebe. Samo sam u trenutku pomislio: Ko će njima pomoći? Da li će ti mladi životi čekati neke SMS poruke ili heroja koji će doći da im pomogne u finansijskom smislu. To me je danima proganjalo i na kraju sam odlučio da, ipak, tu svoju evropsku titulu, za koju zajedno sa svojim prijateljima sakupljam novac i treći put bih je branio, preusmerim ka tom dečaku, ali i svim ugroženim porodicama za koje naše udruženje sakuplja pomoć."

Jedan od nas, sugrađanin, običan čovek, a učinio je veliko delo. Iskreni da budemo, jedno u nizu.

" Voleo bih da imam dvojnika koji bi radio nešto slično pa da se nadmećemo – iskren je on. – Na taj način bi sve veći broj ugroženih porodica bio obezbeđen, odnosno dokle god se mi nadmećemo, samo će ljudima biti dobro. Dešava se da me građani pitaju da li ja sve to smatram borbom. Svaka akcija jeste borba da uspeš i pobediš."

Udruženja građana „Novi Sad” organizovalo je i prikupljanje novca da bi sedmočlana porodica Đurkić, koja 14 godina živi u baraci na Limanu 4, dobila krov nad nad glavom. Udruženje je sakupilo 900.000 dinara i biće kupljena manja kuća, ali još ništa nije odlučeno i apel za pomoć i dalje je u toku. Ko želi da sledi primer i bude human, novac za pomoć može da uplati na račun Vojvođanske banke 355 – 3200438048 – 27.

U odluci da se odrekne učešća na Evropskom prvenstvu da bi pomogao, Bajšanski nema dilemu.

"To može da bude i dobra i loša odluka – svestan je Goran Bajšanski. – Nisam batalio sport, sledeće godine ću titulu braniti na Svetskom prvenstvu, ali u ovom trenutku sam osetio da je potrebniji taj jedan dinar koji budemo usmerili ka ugroženoj porodici ili detetu, nego da mene sutra neko zove trostrukim evropskim prvakom. Možda za svet, društvo i sport ima težinu, ali ja sam ovako osetio srcem i ni za kakve pare ne bih promenio odluku. Obično kažem – ne može niko meni da ponudi toliko para, koliko ja toga mogu da usmerim u humanitarne svrhe."

Udruženje građana „Novi Sad” osnovano je 2015. godine i do sada je pomoglo, kako sugrađanima, tako i mnogima širom Srbije. Više od deset ugroženih porodica do sada je dobilo pomoć, pomogli su u sakupljanju novca za lečenje više od petoro dece, organizovali su mnoge sportske manifestacije humanitarnog karaktera, kao i dva veća projekta, „Svim srcem za osmeh deteta” za decu s Kosova, i novosadski šampionat „Između dve vatre” zajedno s Udruženjem „Sportisimo NS”.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Fejsbuk strana Goran Bajšanski

POPULARNO