02.08.2017.

Svetska nedelja dojenja - od 1. do 7. avgusta


Duže od dve decenije, od 1. do 7. avgusta, obeležava se Svetska nedelja dojenja

Cilj kampanje je jačanje svesti o značaju dojenja, pružanje podrške dojiljama, ali i unapređivanje i zaštita zdravlja dece i majki, kroz slogan "Podržimo dojenje zajedno".

Majčino mleko nezamenljiv je izvor vitamina, hranljivih sastojaka, enzima i antitela, koji štite bebu od brojnih hroničnih i kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i alergija.

Iako tokom prvih dana hranjenja bebe prirodnim putem majke mogu osetiti bol u stomaku, dojenje pozitivno utiče na njihovo zdravlje, pospešujući brži oporavak od porođaja, kao i zbližavanje s novorođenčetom.

"Što se majke tiče, tokom lučenja, odnosno istiskivanja mleka iz dojki, stvara se hormon oksitocin, koji potpomaže skupljanje materice nakon porođaja. Priroda se postarala da svaka žena može da doji svoje dete. Manje od jedan odsto žena je koje iz nekog razloga ne mogu da doje dete“, kaže Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže Doma zdravlja “Novi Sad“.

Međunarodna nedelja dojenja obeležava se u oko 120 zemalja, a prema podacima UNICEFA, stopa dojenja u Srbiji je na veoma niskom nivou od oko 13 odsto.

Situacija se može poboljšati edukacijom o benefitima prirodnog majčinog mleka, ali i podrškom dojiljama od strane porodice, prijatelja i celokupne javnosti, navode stručnjaci.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Na Štrandu postavljena prva klupa za dojenje