06.08.2017.

Sve spremno da IT predvodi našu privredu


Ana Brnabić izjavila je da je država obezbedila sve tehničke uslove kako bi od 1. septembra đaci petih razreda osnovnih škola
širom Srbiji mogli da krenu nesmetano da pohađaju novi obavezni predmet - Informacione tehnologije.

Ministarstvo telekomunacja je pružilo podršku u umrežavanju 1.750 objekata, a ostalo je još samo 40-tak da se umreže u okviru Akademske mreže Srbije, rekla je premijerka nakon prve sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije.

Brnabić je rekla da što se tiče visokog obrazovanja, tokom prethodne godine počeo je ambiciozan projekat podizanja kvote za upis studenata na Tehničcke fakultete za 20 odsto, a rekla je da je obezbeđeno 713 mesta.

Vlada je primetila, rekla je Brnabić, da je IT najjači i najbrži rastući segment ekonomije Srbije.

"Imamo sektor informacionih tehnologija koji raste godišnje 10 odsto, a sektor razvoja softvera čak 20 odsto. Prethoda vlada, a i ova će nastaviti da podržava ovaj privredni sektor kako bi imao značajniji aspekt u okviru rasta BDP. U godinama pred nama, kada bi bili ponovo suočeni sa vremenskim neprilikama i jakim zimama i velikim sušama, zbog kojih trpi poljoprivreda i naši hidropotencijali, imamo IT koji predvodi razvoj Srbije“, istakla je Brnabićeva.

Zbog toga, kako je objasnila, vlada se angažuje u obrazovanju IT kadrova.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, patrisyu/freedigitalphotos.net