Stjuardese, ketering i savremeni sistem za izdavanje karata u vozovima na liniji Novi Sad-Beograd


Stjuardese u vozu, ketering i savremeni sistem za izdavanje karata neke su od novina u vozovima koje je preduzeće "Srbija voz" počelo da uvodi
verujući da će bolji uslovi za putovanje povećati i prihode.

Stjuardese su za sada angažovane na linijama Beograd-Novi Sad i Beograd-Bar, a od sutra se planira da uđu i u vozove na liniji Beograd-Vršac.

Ne razlikuju se mnogo od onih u vazduhu. Crvena marama, košulja na belo-plave pruge, crna suknja, kolica sa kojih ljubazano putnicima nude kafu, sokove, pivo, grickalice...

"Krajem juna je izabrana firma koja obezbeđuje ketering i radnike, ali i mobilne fiskalne kase, mobilne terminale za plaćanje karticom, uniforme i mogli smo promotivno da počnemo sa poslom", rekao je v.d. direktor "Srbija voza", Jugoslav Jović.

Stjuardese koje rade u vozu, kako navodi, "ne smeju biti starije od 26 godina, jer je posao fizički zahtevan". Istovremeno angažovano je i nekoliko momaka koji rade kao stjuardi, sada samo na relaciji Beograd-Bar, jer je u pitanju noćna linija.

"Posao zahteva da se sve vreme stoji, naravno neophodna je i ljubaznost sa putnicima. One imaju obavezu da se edukuju o ponašanju u nekim vanrednim situacijama, poput onog što već znaju naši kondukteri", kaže Jović, koji napominje da su usluge ove firme promotivne u naredna tri meseca i da je to vreme u koje im je potrebno da procene da li ostvaruju prihod. On dodaje da od tog prihoda, po ugovoru, "Srbija voz" dobija 11 odsto.

Značajna novina su i mobilni terminali za prodaju karata, za sada samo u vozivama na relaciji Beograd-Vršac. Kupljeno je deset mobilnih terminala, a da bi ove uređaje imali svi kondukteri u vozovima u Srbiji potrebno ih je 450.

"Sistem je pušten u rad početkom juna. Tokom probnog perioda koji traje dva meseca bilo je otpora konduktera i osoblja, ali sada su svi zadovoljni. Ovi uređaji sa jedne strane ubrzavaju prodaju karata jer više nema pisanja već je sve na dugme, a sa druge strane povećava se naša kontrola nad dnevnim prihodima, jer su direktno vezani za bazu", navodi Jović. Ističe da će ovi uređaji umanjiti i broj situacija kada se kondukteri sa putnicima "dogovaraju" oko cene karte.

On dodaje da je još u toku probni rad sa ovim uređajima, jer je u pitanju komplikovan softver i za sada nije sigurno kako funkcioniše.

"U delu gde se samo prodaju karte za novac sistem funkcioniše dobro, ali mi želimo da ti mobilni terminali budu i za prodaju karata elektronskim putem, kao i putem SMS-a. Najvažnije je da nema protoka novca, jer se tako smanjuju nepravilnosti u radu konduktera, blagajnika i svih koji su u prodaju uključeni", zaključuje Jović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO