Stjuardese, ketering i savremeni sistem za izdavanje karata u vozovima na liniji Novi Sad-Beograd


Stjuardese u vozu, ketering i savremeni sistem za izdavanje karata neke su od novina u vozovima koje je preduzeće "Srbija voz" počelo da uvodi
verujući da će bolji uslovi za putovanje povećati i prihode.

Stjuardese su za sada angažovane na linijama Beograd-Novi Sad i Beograd-Bar, a od sutra se planira da uđu i u vozove na liniji Beograd-Vršac.

Ne razlikuju se mnogo od onih u vazduhu. Crvena marama, košulja na belo-plave pruge, crna suknja, kolica sa kojih ljubazano putnicima nude kafu, sokove, pivo, grickalice...

"Krajem juna je izabrana firma koja obezbeđuje ketering i radnike, ali i mobilne fiskalne kase, mobilne terminale za plaćanje karticom, uniforme i mogli smo promotivno da počnemo sa poslom", rekao je v.d. direktor "Srbija voza", Jugoslav Jović.

Stjuardese koje rade u vozu, kako navodi, "ne smeju biti starije od 26 godina, jer je posao fizički zahtevan". Istovremeno angažovano je i nekoliko momaka koji rade kao stjuardi, sada samo na relaciji Beograd-Bar, jer je u pitanju noćna linija.

"Posao zahteva da se sve vreme stoji, naravno neophodna je i ljubaznost sa putnicima. One imaju obavezu da se edukuju o ponašanju u nekim vanrednim situacijama, poput onog što već znaju naši kondukteri", kaže Jović, koji napominje da su usluge ove firme promotivne u naredna tri meseca i da je to vreme u koje im je potrebno da procene da li ostvaruju prihod. On dodaje da od tog prihoda, po ugovoru, "Srbija voz" dobija 11 odsto.

Značajna novina su i mobilni terminali za prodaju karata, za sada samo u vozivama na relaciji Beograd-Vršac. Kupljeno je deset mobilnih terminala, a da bi ove uređaje imali svi kondukteri u vozovima u Srbiji potrebno ih je 450.

"Sistem je pušten u rad početkom juna. Tokom probnog perioda koji traje dva meseca bilo je otpora konduktera i osoblja, ali sada su svi zadovoljni. Ovi uređaji sa jedne strane ubrzavaju prodaju karata jer više nema pisanja već je sve na dugme, a sa druge strane povećava se naša kontrola nad dnevnim prihodima, jer su direktno vezani za bazu", navodi Jović. Ističe da će ovi uređaji umanjiti i broj situacija kada se kondukteri sa putnicima "dogovaraju" oko cene karte.

On dodaje da je još u toku probni rad sa ovim uređajima, jer je u pitanju komplikovan softver i za sada nije sigurno kako funkcioniše.

"U delu gde se samo prodaju karte za novac sistem funkcioniše dobro, ali mi želimo da ti mobilni terminali budu i za prodaju karata elektronskim putem, kao i putem SMS-a. Najvažnije je da nema protoka novca, jer se tako smanjuju nepravilnosti u radu konduktera, blagajnika i svih koji su u prodaju uključeni", zaključuje Jović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO