02.08.2017.

Radovi na fasadama u Gradiću usporeni zbog vrućina i gnezda


Obnova fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave odvija se u planiranim rokovima, iako izvođači radova nailaze na različite probleme

Radovi na prvih šest objekata u Podgrađu su započeti krajem maja, a sada su usporeni zbog previsokih dnevnih temperatura, jer u tim uslovima nije moglo da se radi na fasadama zbog opasnosti od sušenja i pucanja materijala materijala, prenose Novosti.

"Radove dodatno usporavaju i mnogobrojna lastavičja gnezda pod strehama. Ona mogu da budu uklonjena posle konsultacija sa Zavodom za zaštitu prirode tek kada ptići odrastu i odlete, jer su laste zaštićena vrsta", kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

Ipak, i pored toga, u Zavodu očekuju da će započeta rekonstrukcija tri objekta u Beogradskoj, jednog u Ulici Lisinskog i dva na Trgu vladike Nikolaja biti završena do kraja avgusta.

Skele su postavljene i na još pet kuća u Beogradskoj, a u toku su pripreme i za treću i četvrtu fazu projekta koja obuhvata objekte u Lisinskog, Štrosmajerovoj, Prote Mihaljčića i Beogradskoj. Obnova ovih fasada bi trebalo da bude završena u novembru ili najkasnije do kraja godine.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo