09.08.2017.

Prve kazne zbog nevakcinisanja dece - podneta 241 prijava


Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu
a prema podacima Prekršajnog suda u protekla tri meseca izrečene su tri novčane kazne, kao i 10 opomena.

Kako navodi Blic, od marta prošle godine, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, uz kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji ne odluče da zaštite dete od bolesti, podneta je 241 prijava. Donete su 32 odluke, od kojih 21 osuđujuća presuda, piše list.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da je broj prijava u ovoj godini četiri puta veći nego lane.

"Sudije izriču opomene, a ne novčanu kaznu, u situacijama kada postoji olakšavajuća okolnost, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu dete u toku trajanja postupka", rekao je Marinović.

Podsetimo, da bi se postigao kolektivni imunitet koji bi nas zaštitio od epidemije malih boginja, poput one koja je u Rumuniji odnela 32 života, potrebno je da bude vakcinisano više od 95 odsto stanovništva. U Srbiji je poverenje u MMR opalo je zbog informacija koje tu vakcinu povezuju sa autizmom. U celoj Srbiji vakcinisano je 81 odsto dece.

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija, David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net