13.08.2017.

Prošla godina najtoplija u istoriji


Protekla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obeležili su ekstremi, visoke temperature, najviši nivo mora i najmanja količina leda
na Arktiku i Antarktiku, navodi se u danas objavljenom izveštaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

Stručnjaci upozoravaju da je vreme u 2016. godini bilo "veoma ekstremno i da ima razloga za brigu", dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promena koje su izazvali ljudi.

Klimatski fenomen El Ninjo menja vreme širom sveta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove, navodi se u izveštaju.

"Pošla godina će zauvek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promena koji baca mračan pogled na našu budućnost", rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promena Kim Kob.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za merenje klimatskih promena i došli su do obeshrabrujućih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izožena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izveštaju.

Ekstremni vremenski uslovi zabeleženi su u svim delovima sveta. Talasi visokih temperatura pogađali su gotovo sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazvale su velike šumske požare u Kanadi.

Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu zaredom za tri-četiri milimetra.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardu tona leda, a glečeri su potonuli u proseku za oko jedan metar.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, NSinfo