13.08.2017.

Pored udžbenika - i školski pribor veliki trošak za roditelje


Pored udžbenika, veliki trošak za roditelje koji imaju školarce predstavlja školski pribor i sva oprema neophodna za početak nove školske godine

Školske torbe, olovke, sveske, gumice svih šara, boja i oblika, nalaze se na policama novosadskih knjižara.

Ono po čemu se, osim izgleda i kvaliteta razlikuju, je i njihova cena.

Tako, na primer, školske torbe koštaju između 800 i 6.500, peratonice od 170 do 2.200 dinara, sveske od 15 do 240, a olovke od 11 do 64 dinara.

Slična je i cena gumica za brisanje i kreće se između 20 i 60 dinara, dok drvene bojice u knjižarama koštaju od 80 do 700 dinara.

U zavisnosti od stanja u kućnom budžetu, treba birati i pribor, savetuju u Asocijaciji potrošača Srbije.

"Naravno da svako kupuje prema svojim mogućnostima i to tako treba. Treba učiti decu da ne traže, jer svaka sveska koja ima određeni lik na svojim koricama ne znači da je bolja ili da će duže trajati. Zato je važno nekako decu od najranijeg uzrasta učiti da kupuju nešto što je prilagođeno plati koju roditelj ima, a da to zaista služi svrsi", kaže za RTV Jovanka Nikolić, Asocijacija potrošača Srbije.

U Asocijaciji potrošača Srbije dodaju da ima roditelja koji su već u maju počeli postepeno da kupuju školski pribor, ali da je ipak najveći procenat onih koji to čine u septembru, što pokazuju i iskustva radnika u knjižarama.

Još jedan od saveta roditeljima je da se materijal ne gomila, nego da se slušaju uputstva nastavnika i kupuje onoliko koliko je potrebno.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, Ben Schonewille/freedigitalphotos.net