24.08.2017.

Pacovi u Limanskom parku: "Nema razloga za brigu - broj glodara nije neuobičajen"


Građani koji provode vreme u Limanskom parku kažu da su primetili veći broj pacova koji se slobodno kreću na zelenim površinama

U "Ciklonizaciji" kažu da prema njihovim podacima sa terena, broj glodara nije neuobičajen.

Većina posetilaca gradskih parkova, sasvim sigurno, ne može ni da zamisli scenu u kojoj na primer, sedite na klupi ili gledate dete kako se igra  na obližnjem igralištu, a pored vas nesmetano protrči poneki pacov. Upravo takvi prizori, tvrde naši sugrađani, gotovo su svakodnevnica ako boravite u Limanskom parku. Iako su, brojniji oni koji ih nisu videli, bojazan je ipak prisutna kod svih.

U novosadskoj "Ciklonizaciji" su  potvrdili da dva puta godišnje rade sistematske akcije suzbijanja glodara na teritoriji celog grada i u prigradskim naseljima, obično u proleće i s jeseni. Ovih dana, kaže sagovornik RTV, nisu primali povećan broj poziva zbog uočenih glodara u Limanskom parku, ali bez obzira na to, dežurne ekipe tog preduzeća 8. avgusta izvršile su poslednju proveru stanja u tom delu grada i tada su intervenisali.

Nakon dvadesteak dana, ponovo izlaze na teren da se uvere u rezultate akcije i ako bude potrebe ponovo će intervenisati.

Na pretpostavku da se glodari okupljaju na mestima na kojima ima dosta smeća, sagovornik RTV kaže da količina smeća koja se može naći u parkovima koji se redovno čiste, nije dovoljna da bi to bio razlog njihovog povećanog broja.

"To je više slučaj sa deponijama, sa nekim mestima gde građani naprave gomile smeća ili skladište neki krupni otpad. Takve vrste deponija jesu idealni za pojavu pacova", kaže Dario Aćimović, Ciklonizacija.

U tom preduzeću dodaju da nezavisno od godišnjeg plana, tokom cele godine kontrolišu i prema potrebi tretiraju delove kao što su javne zelene površine, parkovi i šetališta, te da stoga nema razloga za brigu.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo

POPULARNO