25.08.2017.

"Ovako velikih radova na rekonstrukciji fasada nije još bilo u istoriji Gradića"


Obnova fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave na početku je treće faze

Iako su visoke temperature ovog leta usporile radove, nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada očekuju da će do kraja godine biti završena sanacija svih fasada predviđenih za ovu godinu.

Grafički dizajner Vuk Čuvardić odrastao je u tom delu grada. Prema njegovim rečima porodice koje žive u Podgrađu samostalno su krečile i obnavljale fasadu na kući u ulici Lisinskog. Kako kaže, pamti obrušavanje crepova i cigli.

"Crep se često krunio, i postalo je uobičajeno da nam pada na auto. Jednom prilikom je ceo dimnjak pao u dvorište, a prava je sreća što niko nije povređen", navodi Čuvardić.

Stanovnik popularnog Gradića, kako Novosađani vole da zovu Podgrađe, je i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Vladimir Mitrović. Upravo traju radovi na fasadi kuće u kojoj živi. On je zadovoljan što je konačno krenula obnova tog do skoro zapostavljenog dela grada.

"Prethodnih dvadest godina nije bilo ovakve obnove fasada. Nekoliko kuća u Beogradskoj ulici je pojedinačno obnavljano. Koliko znam iz literature, ovako velikih radova na rekonstrukciji fasada nije još bilo u istoriji Gradića", navodi Vladimir Mitrović.

Mitrović dodaje da je velika vlaga u podrumima i prizemnim kućama jedan od najvećih problema koje imaju komšije. Kako bi obnova fasada imala smisla, potrebno je redovno održavanje i čišćenje oluka.

"Ključno je redovno održavanje. Ovde problem svake jeseni predstavljaju oluci koji su puni lišća, voda se izliva i fasade propadaju. Predlažem da se dva puta godišnje čiste oluci, a pretpostavljam da to nije neki veliki trošak za grad. Tako bi bilo sprečeno dalje propadanje zgrada u Podgrađu", smatra Mitrović, prenosi RTV.

Radovi na prvih šest objekata u Podgrađu započeti su krajem maja, a obnavljaju se fasade u ulici Lisinskog, Beogradskoj i na trgu Vladike Nikolaja. Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića, obnova Podgrađa ne podrazumeva samo krečenje kuća.

"Objekti u tom delu grada nisu dugo održavani. Srećom, kuće su zidane kvalitetno pa su očuvane. Rekonstrukcija koju radimo nije krečenje fasada, već se malter skida skroz do cigle. To je kompletna rekonstrukcija fasadne ornamentike", kaže Jokić.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika poručuju da ovih dana otvaraju ponude za treću, odnosno četvrtu fazu radova u Podgrađu. Očekuju da vremenski uslovi u septembru, oktobru i novembru budu povoljni. U protivnom, biće prinuđeni da obnovu jednu ili dve fasade ostave za proleće, ali se nadaju da će rekonstrukcija fasada ipak biti završena do kraja ove godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO