01.08.2017.

Ogroman zamajac poljoprivredi - Roboti Lala i Sosa uz pomoć satelita ispituju kvalitet zemlje


Srbija je jedina zemlja koja nije članica Evropske unije a dobila je slobodu pristupa informacijama Sentinel satelita
tako da sada roboti "Lala" i "Sosa" novosadskog instituta BioSens mogu sa tim podacima, između ostalog, da u srpskim njivama odrede kvalitet zemlje i koje seme gde treba da se seje.

U BioSens Institutu, glavna uloga robota "Lala" i "Sosa" godinama je bila da, kada ih naučnici "posalju" u njive, odrede kvalitet zemljišta, kako bi se znalo šta na toj zemlji uspeva, a oni su od nedavno, zahvaljući naučnicima koji rade u tom institutu, dobili pomoć satelitskih podataka u svom poslu.

Naime, BioSens je obezbedio Srbiji pristup tim podacima, inače rezervisanim za članice EU, tako što je pobedio na evropskom takmičenju najboljih projekata na kome je učestvovalo više od 200 prijavljenih organizacija iz cele Evrope.

Institit je time dobio pravo da se naziva Evropskim centrom naučne izvrsnosti, a Srbija priliku da, rame uz rame sa Italijom, Nemačkom i drugim zemljama EU, pristupi podacima koje, u okviru Kopernikus programa, sakupljaju Sentinel sateliti.

Kopernikus je, inače, kako je za Tanjug objasnio istraživač na tom institutu Oskar Marko, program Evropske svemirske agencije, vredan sedam milijardi evra, u okviru koga se, putem Sentinel satelita, skupljaju podaci, koji se koriste da bi se građani EU zaštitili od kriza.

"Oni služe da se zaštitimo od nedostatka hrane, od energetske krize, za upravljanje obradivim površinama, a koriste se i u šumarstvu i meteorologiji", kaže Oskar.

Sentinel sateliti funkcionišu tako što, osim što snimaju ono što je vidljivo golim okom, snimaju i ono što nije, a bitno je za praćenje poljoprivrede.

"Ovi sateliti snimaju u termalnom opsegu, u infracrvenom opsegu i drugim koji nisu vidljivi golim okom, tako da daju dodatne informaciju o usevima, šumama, vodenim tokovima i drugim meteorološkim ili ekološkim pojavama", objašnjava Oskar.

Na pitanje šta to konrektno znači i kako oni mogu pomoći običnim poljoprivrednicima, Oskar kaže da oni služe kako bi se procenilo zdravlje useva i da li je tu možda potrebno navodnjavanje, đubrenje ili da se zemlja jednostvano "odmori".

"Ako se tu godinama sejala kultura koja iscrpljuje zemlju, na osnovu ovih slika možemo da procenimo da li je jedne godine potrebno zesejati neku drugu, koja uzima manje minerala iz zemljišta, kako bi se ono odmorilo", navodi.

U Biosens institutu osnovan je i Nacionalni Sentinel centar, posredstvom kojeg će se, kaže Oskar, obezbediti da svi privredni subjekti, vladine institucije, visoko-školske i naučno-istraživačke ustanove u Srbiji besplatno dobiju Sentinel informacije koje mogu da budu od izuzetnog značaja za njihov rad.

"To praktično znači da će svi zainteresovani moći potpuno besplatno da preuzmu satelitske slike sa Sentinel satelita, i time dajemo ogroman zamajac poljoprivredi"

Dugoročno gledano, ovakvo upravljanje poljoprivredom će omogućiti kompetitivnost naših proizvođača tako što će omogućiti da se izračuna kako uz minimalna ulaganja dobiti najveće moguće prinose.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija