Nova zelena oaza grada - Park između Detelinare i Novog naselja gotov u 2018. godini


Već duže se priča o parku koji treba da bude podignut na potesu između Nove Detelinare i Novog naselja
a kako za Dnevnik kaže direktor JP „Urbanizam” Dušan Miladinović, Uprava za građevinsko zemljište i investicije će krajem ovog meseca otvoriti ponude za projektovanje parternog uređenja, javne rasvete i ostale infrastrukture.

Osim toga, ponude će se otvoriti i za javni toalet, kafe-poslastičarnicu, česme, fontane i slično, a realizacija svih radova se očekuje u 2018. godini. Radnici JKP „Gradsko zelenilo” na jesen završavaju sadnju drveća.

" Ta parkovska površina, kategorisana prema veličini od tri i po hektara, spada u grupu manjih parkova i predstavljaće park susedstva – rekao je Miladinović. – Pretežno je koncipiran kao pejzažni park, u kojem je dozvoljena veća sloboda kretanja. Predviđeno je deset ulaza, od kojih će dva biti glavna."

Sistem staza će deliti park na celine, koje su karakterističnim sadržajem predviđene za različite grupe korisnika. Južni deo parka, do staze koja povezuje glavni ulaz i poslastičarnicu, rezervisan je za zonu mirnog odmora i okupljanja te se u tom delu planira i teren za boćanje, a oko njega je potrebno planirati klupe sa zaštitom od sunca u vidu pergola.

" Predviđene su dve zone za dečju igru i rekreaciju, a u okviru tih celina planiraju se platoi s potrebnim elementima za decu svih uzrasta – rekao je Miladinović. – U centralnom delu parka planira se najdekorativnija vegetacija s cvetnim postavkama sezonskog karaktera. Naspram drugog ulaza planiran je prostor za postavljanje zelenog lavirinta, a moguće je da će se deo oko četvrtog ulaza urediti za izvođenje i istrčavanja pasa."

Kada se govori o zelenilu koje će krasiti park, kako kaže sagovornik Dnevnika, planira se uglavnom sadnja autohtonih vrsta, s uvođenjenjem alohtonih samo na atraktivnim mestima, gde su neophodne iz estetskih razloga. Takođe se mora obratiti pažnja na oblike biljaka koji su dovoljno raznovrsni da se njima mogu stvarati najrazličitije kombinacije.

" Travne površine, kako postojeće, tako i planirane, neophodno je rekonstruisati ili podići od vrsta trava otpornih na gaženje – kazao je Miladinović. – Na površinama predviđenim za cvetni parter, preporučuju se vrste s različitim fazama cvetanja. Uvođenjem vodenih elemenata, poput prskalica, fontane i vodenih površina, osim estetske vrednosti, u kombinaciji sa zelenilom poboljšava se i mikroklima prostora."

Celokupan prostor, koji će biti nova zelena oaza grada, mora imati odgovarajući mobilijar, odnosno klupe, korpe za otpatke i žardinjere. Dečja igrališta, platoi, pešačke staze i vodene površine treba da budu odgovarajuće osvetljeni nadzemnom i podnom rasvetom, a preporučuje se solarna energija. Takođe je veoma bitno obezbediti optimalan sistem za zalivanje, koji bi omogućio da se u postojećim klimatskim uslovima pravilno održava vegetacija.

Kako je kazao Miladinović, novoplanirani objekti treba da imaju savremeni arhitektonski izraz, koji će se harmonično uklopiti u ambijent parka. Elementi i kompozicija, koji se primenjuju prilikom oblikovanja fasada planiranih objekata, moraju se implementirati u prirodno okruženje na najbolji mogući način.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, radnatt/freedigitalphotos.net