03.08.2017.

Na današnji dan u Pragu - Pre tačno 40 godina Vojvodina osvojila jedini evropski trofej (VIDEO)


Jedini evropski trofej koji krasi vitrine Fudbalskog kluba Vojvodina jeste onaj koji je osvojen u Srednjoevropskom kupu

Do rezultata koji je zlatnim slovima ostao upisan u analima crveno-belih, novosadski fudbaleri stigli su 3. avgusta 1977. godine i danas će, skromnom svečanošću u prostorijama kluba u FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, biti obeležene pune četiri decenije od tog ostvarenja, piše Dnevnik.

U SE kupu su nastupali klubovi iz SFR Jugoslavije, Mađarske, nekadašnje Čehoslovačke i Italije, a pravo igranja ostvarivalo se po plasmanu na tabeli u prvenstvima ovih zemalja. Vojvodina je, kao petoplasirana ekipa iz sezone 1976./77, stekla uslov da igra, a uz nju su, te 1977. godine, nastupali i Vašaš (Mađarska), Fiorentina (Italija) i Sparta (Čehoslovačka). Igralo se po dvokružnom bod-sistemu, svako sa svakim, a na kraju je tim iz Novog Sada bio prvi, zahvaljujući boljoj gol-razlici od drugoplasiranog Vašaša. Na mestu trenera Voše, sezonu je počeo legendarni Todor Veselinović, završio ju je Branko Stanković, kome je pomoćnik bio Ivica Brzić, a novosadski crveno-beli su ostvarili učinak od dve pobede (kod kuće - protiv Sparte 2:1 i Fiorentine 4:2), tri remija (na gostovanjima Sparti u Pragu 0:0 i Fiorentini u Firenci 0:0, kao i s Vašašom 2:2 u Novom Sadu) i samo jednog poraza (Vašaš u Budimpešti 2:3).

Odlučujuća je bila utakmica u Pragu, u kojoj je Voša stigla do boda koji joj je, ispostavilo se, doneo trofej i taj susret je odigran na današnji dan pre četiri decenije.

izvor: dnevnik.rs, foto: youtube.com