30.08.2017.

Možda bude štrajka i u školama u Novom Sadu


Sindikati prosvetara najavljuju štrajkove

Prosvetari u Novom Sadu će možda štrajkovati, možda će protestovati, a postoji šansa da se ništa od toga ni ne ostvari.

Sindikati prosvetara najavljuju štrajkove u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a javnost će se upoznati sa razlozima nezadovoljstva zaposlenih u prosveti.

Ove godine, pored lošeg položaja u kom se nalaze zaposleni u prosveti, razlog su nacrti Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i Zakona o javnim službama, na koje su sindikati burno reagovali. Prosvetari traže izuzimanje njihove struke iz Zakona o javnim službama, dok se ZOSOV-u zamera preveliko uplitanje izvšne vlasti u rad osnovnih i srednjih škola.

Međutim, nepoznato je kako će na sve to odgovoriti prosvetari u Novom Sadu. Da li će čekati da im konačno odzvoni?

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021.rs da će štrajka biti, ali nije siguran koliko škola će se odazvati pozivu.

"Ja očekujem da će škole štrajkovati, ali ne mogu da kažem sa sigurnošću koje. Novi Sad nije baš najaktivniji po tom pitanju", poručuje Jović.

Uniji se u štrajku 1. septembra neće pridružiti Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV). Oni svoje aktivnosti najavljuju za ponedeljak, 4. septembar. Kako za 021.rs kaže predsednik ovog sindikata Ranko Hrnjaz, oni prvih sat vremena neće raditi.

"Odluka je predsedništva da ćemo mi prestati sa radom i da ćemo izaći na protest onog trenutka kada zakon uđe u proceduru i bude na razmatranju. To je diskriminatorski zakon koji je takav da će prosvetare još više da diskriminiše. Legalizovaće se situacija u kojoj su prosvetni i zdravstveni radnici na poslednjem mestu", objašnjava Hrnjaz.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

POPULARNO