10.08.2017.

Letnji kamp za studente: Polaznici Konfucijevog instituta u Kini


Grupa od 38 polaznika Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu učestvovala je od 17. do 29. jula na letnjem kampu za studente kineskog jezika zemalja centralno-istočne Evrope

Među polaznicima su, kako se navodi, bili i studenti Filozofskog fakulteta koji uče kineski kao izborni jezik, ali i studenti drugih fakulteta, kao i učenici Karlovačke gimnazije, Gimnazije „Isidora Sekulić" i drugih partnerskih institucija Konfucijevog instituta, u kojima se uči kineski jezik.

„U kampu je ove godine učestvovao 821 polaznik Konfucijevih instituta iz 16 zemalja, svi polaznici iz Srbije su sa uspehom položili završni test i dodeljeni su i sertifikati. Raznovrsne nastavne i vannastavne aktivnosti pružile su priliku svim polaznicima da se bolje upoznaju sa kineskom kulturom i poboljšaju svoje znanje kineskog jezika", navodi se u saopštenju.

Letnji kamp je organizovala Državna kancelarija za promociju kineskog jezika Narodne Republike Kine, pod nazivom HANBAN, u saradnji sa 21 kineskim univerzitetom, sa ciljem unapređenja odnosa i učvršćivanja saradnje između partnerskih univerziteta iz Kine i centralno-istočne Evrope.

Navode da je program bio podeljen u dva dela. Prvi deo je obuhvatio svečano otvaranje letnjeg kampa, održano na Pekinškom univerzitetu za strane jezike i posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Pekinga u periodu od 17. do 20. jula, a drugi deo, u kome su učestvovali polaznici iz Srbije, odvijao se na Univerzitetu za poljoprivredu i šumarstvo u provinciji Džeđijang koji je partner Univerziteta u Novom Sadu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu