20.08.2017.

Lakše do porođaja - kroz školicu za trudnice


Danas sve više budućih mama svoje poverenje ukazuju školicama za trudnice jer u međusobnoj komunikaciji
dolaze do zaključka da je to mesto gde zaista mogu dosta toga da nauče od stručnih medicinskih radnika koji vode takve obuke.

U Novom Sadu prva takva ustanova osnovana je 1974. godine u veoma skromnim uslovima, a danas u Domu zdravlja „Novi Sad” Školica za trudnice radi na tri lokacije – u objektima „Jovan Jovanović Zmaj”, u Rumenačkoj i u Futogu.

“Školica za trudnice se pohađa od 27. nedelje trudnoće pa sve do porođaja i časovi se održavaju dva puta nedeljno, pre podne ili posle podne i traju oko sat i po – rekla je visoka strukovna sestra i babica Tatjana Olear Gaćeša, jedna od onih koje vode časove u Školici u objektu „Jovan Jovanović Zmaj”. – Smisao Školice ogleda se u tome da se trudnice na najbolji mogući način pripreme za porođaj, zatim da nauče da prate faze porođaja i aktivno učestvuju u njima, da se po završetku školice osećaju sigurnije i bez straha krenu da rode bebu. “

Školica za trudnice traje 22 časa i obuhvata se sve porođajne faze, zatim porođaj i period šest nedelja posle porođaja. U uvodnom času se najviše posvećuje pažnja higijensko-dijetskom režimu. Na časovima se priča o svemu, od ishrane, oblačenja, spavanja, kretanja, do grčeva kod beba, kupanja, prepovijanja i slično.

Prijave za sledeću grupu su u toku i na telefone 021/4879-580 i 021/4879-574 mogu se javiti trudnice koje imaju termin porođaja zakazan za novembar. Prvi čas će se održati 31. avgusta u 12 časova u objektu „Jovan Jovanović Zmaj”, Zmaj Ognjena Vuka 19. Časovi se održavaju u dve smene, i to od 7 do 13.30 časova i od 13.30 do 20 časova.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO