23.08.2017.

Kineska četvrt neće biti srušena - neće izgubiti duh industrijskog ambijenta


Na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, održana je javna rasprava „Divan”
o budućem razvoju prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin”, poznatijeg pod imenom Kineska četvrt.

Brojni građani i predstavnici raznih udruženja okupljeni u „Fabrici” vodili su otvoren razgovor o planu da se ta ekskluzivna lokacija u naredne četiri godine transformiše u novo kulturno i kreativno središte grada.

– Vođeni vizijom reintegracije Novog Sada i Srbije u evropski kulturni život kroz dijalog kulture, pokrenuli smo javnu debatu s ciljem da kroz apsolutnu uključenost, kako stručne javnosti, tako i ostalih, uz poštovanje principa demokratičnosti i transparentnosti, dođemo do jedinstvene strategije uređenja tog prostora, ali i mehanizama kreiranja namenskog i arhitektonskog rešenja – kazao je direktor Fondacije Nemanja Milenković, koji je i vođa tima koji je osvojio titulu Evropske prestonice kulture upravo s planom revitalizacije Kineske četvrti i njene transformacije u kulturno-kreativni centar grada.

Na javnoj raspravi mogle su se čuti i primedbe vezane za definisanje namene nekadašnjeg fabričkog kompleksa, ali i statusa trenutnih korisnika pojedinih prostora nakon njegove obnove. Korisnici su izrazili zabrinutost da nakon renoviranja cena zakupa neće ostati ista, da se njihova delatnost neće uklopiti u novu viziju i da neće imati dovoljno vremena da nađu novu soluciju. Takođe su se zapitali šta su to kreativni zanati i kako napraviti selekciju. U pitanju su delatnici koji na toj lokaciji rade deceniju i više i, kako tvrde, u svom malom okruženju savršeno funkcionišu. Otkako postoji plan revitalizacije Kineske četvrti, u javnosti se polemisalo i o navodnoj privatizaciji i prenameni zemljišta, a predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” na debati su istakli da je sve to više puta demantovano odlukom Skupštine grada i Zavoda za urbanizam da na pomenutoj lokaciji ni pod kakvim uslovima neće biti dozvoljena izgradnja, adaptacija, prenamena, niti korišćenje prostora u svrhe stanovanja ili komercijalno-trgovinske svrhe.

– Kineska četvrt nikako ne može biti srušena, neće izgubiti duh industrijskog ambijenta i neće biti građena po planu koji podrazumeva izgradnju stambenih i trgovačkih objekata – rekao je arhitekta i član koordinacionog tima Darko Polić. – Lično sam za produkciju, a ne za konzumaciju, koje ima svuda. Isto tako, bukvalno kopiranje nekog grada nije dobro. Kao loš primer može nam poslužiti centar „Žolnai” u Pečuju, koji je prevelik za taj grad. Nažalost, Kineska četvrt nije dobila status kulturnog dobra, što znači da ne možemo računati na određenu pomoć.

U otvorenom razgovoru je zaključeno i da trenutno najviše nedostaju predlozi idejnog rešenja za Kinesku četvrt relevantnih strukovnih udruženja, dok istovremeno građani samostalno pokazuju inicijativu i zainteresovanost za revitalizaciju i predloženo rešenje kreativnog distrikta. Projekat „Youth creative polis” privući će i koncentrisati razne kulturne i kreativne industrije na jednom mestu, dok će Novi Sad dobiti novu turističku destinaciju svojstvenu za savremene evropske gradove.