13.08.2017.

Kanađanin uvodi red u srpske zgrade


Kanađanin Karl Džordž Land, koji od 2007. živi u Srbiji, jedan je od profesionalnih upravnika zgrada, koji su prošli obuku i obezbedili licencu za taj posao

Namerava da u zgradu koja će mu biti poverena uvede red po ugledu na uslove u kojima je živeo u Kanadi.

Land i još 190, od ukupno 221 kandidata upravo su prošli obuku u prvom ispitnom roku u Privrednoj komori Srbije i obezbedili licence za profesionalne upravitelje zgrada. Licence će dobiti 21. avgusta i zatim pokušati na profesionalan način da iskorene javašluk u mnogim zgradama.

Oni su prošli obuku u vezi sa pravnim okvirom, administracijom, finansijama, ali i konstruktivnim elementima zgrada, protivpožarnom zaštitom, procedurama i ponašanjem u vanrednim situacijama, kako bi mogli na kvalitetan način da obavljaju taj posao u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Uz to, morali su da nauče i kako da komuniciraju sa stanarima, jer, kako se kaže, koliko ljudi, toliko ćudi. To je možda i jedan od glavnih razloga zašto mnoge zgrade nemaju skupštine stanara ili su one neefikasne u rešavanju svakodnevnih problema, najčešće zbog opstrukcije samih stanara.

Takođe, malo je onih koji su spremni, imaju vremena i snage, da se prihvate neplaćenog posla i bave održavanjem svoje zgrade.

U sve zgrade koje ne budu imale upravnika zgrade iz svojih redova opština će nametnuti profesionalnog upravnika iz registra profesionalnih upravnika sa licencom koji će voditi PKS.

Land kaže da je u poslednjih 10 godina primetio velike probleme kada je reč o uslovima stanovanja u Srbiji: "To mi dosta smeta, pošto u Kanadi nije tako", rekao je Land Tanjugu.

Ističe da u svom okruženju to hoće da promeni, ali da nije time mogao da se bavi pošto nije vlasnik stana, zbog čega je sada iskoristio priliku uvođenja profesionalnih upravnika u Srbiji i prošao obuku kako bi mogao da unapredi uslove stanovanja ljudi, a posebno dece.

Kako kaže, zgrade su stare, ne održavaju se i predstavljaju prave "smrtonosne zamke".

S druge strane, u Kanadi su propisi striktni po tom pitanju, nema profesionalnih upravnika, već možete sami angažovati električara, vodoinstalatera, čistača i slično, ali zgrada mora biti održavana, jer je u suprotnom predviđen zatvor, naveo je Land.

Dodaje da je kurs u PKS bio odličan i da je mnogo naučio o propisima u Srbiji po pitanju održavanja zgrada, bezbednosnim procedurama i sličnom.

Land je kazao da mu već nude posao za upravljanje zgradom, jer znaju da želi da to bude kao u Kanadi.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, NSinfo