20.08.2017.

Još se ne zna ko će plaćati uniforme za đake


Nova školska godina počinje za desetak dana, ali još nije izvesno da li se sa prvim zvonom vraćaju i uniforme

One su najavljene u više od polovine škola, a najčešće postavljano pitanje je ko će ih plaćati. Iako su u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Vinči prošle godine prvaci dobili sakoe i haljinice, ove se na tu odluku još čeka.

"Malo smo sad prikočili celu tu situaciju da vidimo kakav će biti stav Ministarstva, prvenstveno mislim na finansije. Taj prvi kompletić je nama finansirala opština, a za sve ovo drugo je na Savetu roditelja dogovoreno da to sami roditelji finansiraju", kaže za RTS direktor Dragoljub Gačić.

Uniformi i amblemu "da" je u ovoj školi reklo oko dve trećine roditelja mališana do četvrtog razreda. Ali nije zanemarljiv broj onih koji imaju dilemu.

"Mislim da je samo taj ekonomski deo problematičan – koliko će to koštati i koliko će komada trebati da kupe, boje se ljudi da to ne bude nešto preskupo", smatra Dobrica Stojadinović iz Saveta roditelja.

U Ministarstvu kažu da im do sada pitanja o finansiranju nisu stizala iz škola koje su već izabrale da uvedu uniforme. To je uglavnom tema razgovora sa onima koji odluku tek donose.

"Nudimo pomoć, naročito naše tekstilne i visoke škole imaju mogućnosti da pomognu u šivenju i da to ne bude uopšte plaćeno. Jedan od načina će biti možda i promena Zakona o udžbenicima, gde ćemo gledati da distribucija udžbenika bude i kroz školske zadruge, time ostaju ogromna sredstva rabata koja mogu biti prenamenjena za kupovinu materijala, za uniforme", objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema sadašnjim najavama Ministarstva, uniforme će biti obavezne u svim školama za dve godine.

izvor: RTS, agencije, foto: ilustracija, stockimages/freedigitalphotos.net

POPULARNO