03.08.2017.

Intenzivirana saradnja Vojvodine i kineske pokrajine Hajnan


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zajedno sa potpredsednikom Ivanom Đokovićem, primio je delegaciju kineske pokrajine Hajnan
predvođenu Li Ksianhengom, potpredsednikom Stalnog komiteta Pokrajinskog narodnog kongresa u Hajnanu.

Druga po redu, poseta delegacije iz kineske provincije Hajnan, Pokrajinskoj vladi, rezultovala je razgovorima o osnaživanju saradnje u oblasti turizma, brojnih direktnih razmena investicija u oblasti poljoprivrede, obrazovanja i drugih privrednih grana.

Mirović je istakao da je u proteklih godinu dana urađeno mnogo, po pitanju saradnje prvenstveno Srbije i Kine, a onda i samih pokrajina kao fokusa pokrajinskih vlasti, navodeći među projektima uspostavljanje direktne avio linije Beograd-Peking, zatim delovanje Konfučijevog instituta u okviru Filozofskog fakulteta Novog Sada.

On je dodao da se odnosi dve pokrajine uspešno odvijaju i na skupštinskom nivou, te da je od velike važnosti što postoje brojne oblasti u kojima se mogu definisati konkretni projekti.

„Osim poljoprivrede, dolazak direktnih investitora poput kompanije Hainan Airlines imliciraju dolazak drugih direktnih investitora i razmene informacija koje će dovesti do konkretnih ugovora“, zaključio je Mirović dodajući da saradnja na relaciji dveju pokrajina predstavlja zajedničku obavezu.

Ksianheng, je upoznavajući delegaciju Pokrajinske vlade sa resursima ove ostrvske kineske pokrajine, izrazio zahvalnost na gostoprimstvu i izneo brojne mogućnosti u pogledu dalje saradnje u oblasti turizma, informacionih tehnologija i oblasti moderne poljoprivrede imajući u vidu plodno zemljište Vojvodine.

Oktobra prošle godine potpisan je dokument Pismo o namerama, čime je otpočeta saradnja dve pokrajine, i još jednom potvrđen pobratimski odnos između Narodne republike Kine i Republike Srbije, a ovim susretom intenzivirana je saradnja Vojvodine i Hajnana.

Potpredsednik Ksianheng, pozvao je delegaciju Pokrajinske vlade u posetu provinciji Hajnan u novembru ove godine, kada bi moglo biti realizovano potpisivanje novog zvaničnog dokumenta saradnje između dve pokrajine.

Sastanku su prisusutvovali i Jue Đin, zamenik generalnog sekretara, Stalnog komiteta Pokrajinskog narodnog kongresa, g-đa Čen Đanđao, zamenik generalnog direktora Kancelarije za strane poslove u inostranstvu prekomorske kineske pokrajine Hajnan sa saradnicima, kao i savetnik predsednika Pokrajinske vlade za međunarodnu saradnju Senka Bengin.