03.08.2017.

I u Novom Sadu - Zeleni krovovi idealno rešenje da povećamo površinu zelenila


Obeležava se dan ekološkog duga, što znači da je planeta zemlja već potrošila obnovljive prirodne resurse za 2017, iako je do kraja godine ostalo još 5 meseci

Dakle, priroda više nije u stanju da nadoknadi ono što čovečanstvo potroši u jednoj godini, a jedan od načina da pokažemo brigu o životnoj sredini je uređenje mini-vrtova na krovovima zgrada ili kuća. Takozvani "zeleni krovovi" uveliko su trend u svetu, a imamo ih i u našem gradu.

U Novom Sadu postoje dve zgrade sa zelenim krovom. Takav krov omogućava da se izbegne postavljanje skupog crepa, pruža idealnu toplotnu, zvučnu i hidroizolaciju, a i apsorbuje buku i prašinu u gradovima. Uređenjem zelenog krova oživljavamo prirodu, a svaki objekat sa zelenim krovom izgleda lepše i ima poseban šarm.

Nekada je u Novom Sadu bilo 39 kvadratnih metara zelenila po stanovniku, a danas se taj broj smanjio na samo pet i po. Zeleni krovovi su idealno rešenje da povećamo površinu zelenila, njihova izrada je finansijski pristupačna, a imaju i velike ekološke i energetske prednosti.

Stručnjaci ukazuju i na to da je u nekim evropskim zemljama, poput Nemačke, zakonom utvrđeno da stanari zgrade sa zelenim krovom plaćaju račune skoro dvostruko manje od ostalih, dok je u Francuskoj na snazi zakon da svaka nova zgrada mora imati zeleni krov.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija