14.08.2017.

Građani više neće biti kuriri od šaltera do šaltera


Direktor novoformirane vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović izjavio je da prve rezultate rada kancelarije očekuje već za dva do tri meseca
i da građani više neće biti "kuriri" od šaltera do šaltera, već će država raditi za njih po službenoj dužnosti.

On je, za Blic, podsetio da se do sada godišnje izdavalo više od tri miliona izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih.

"Neka je svaki građanin na čekanje u redu potrošio samo sat vremena, to znači da ćemo na ovaj način uštedeti tri miliona sati ili, u taksama, više od dva miliona evra", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, cilj Kancelarije je da građani, da bi recimo promenili prezime, treba da odu samo u jednu službu, a ostali registri bi bili dužni da elektronskim putem promene podatak. Kako kaže, Kancelarija će prvi put elektronski objediniti sve organe državne uprave, komunikacionu infrastrukturu, centar za bezbednost državnih organa i sajtove Vlade.

"To će sve biti resursi Kancelarije kao najvišeg IT autoriteta u zemlji. Kancelarija će brinuti o svim informacionim sistemima i e-upravi svih državnih organa, a istovremeno pružati usluge i opštinama i gradovima", kazao je Jovanović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu napominje da bi razvoj elektronske uprave trebalo da donese rezultate i u borbi sa korupcijom: "Želimo da u sledećem koraku unapredimo portal e-uprave, ali i elektronsko plaćanje, e-benking, plaćanje platnim karticama ili putem telefona. Kada budemo imali efikasnu i jeftinu e-upravu imaćemo i kvalitetnu javnu upravu".

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija