05.08.2017.

Fruška gora najveća lipova šuma u Evropi - 500 kilometara staza, 40 vodopada...


Nacionalni park Fruška gora, najstariji u Srbiji, koji se u severnom delu Srema prostire na površini od oko 500 kilometara kvadratnih
sam po sebi predstavlja i najveće izletište sa mnoštvom zanimljivih sadržaja. Jer, pored 15 čuvenih, glavnih i veoma popularnih uređenih stecišta ljubitelja boravka u prirodi, ima bar još 100 puta toliko proplanaka i pogodnih mesta na kojima se može razapeti šator...

Gotovo u svakom delu planine, inače najveće lipove šume u Evropi, prošarane krivudavim stazama, nalazi se netaknuta flora i fauna, vidikovci, jezera, vodopadi, vinogradi i planinarski domovi. Posebno bogatstvo "srpske Svete Gore" su fruškogorski manastiri, njih 40 od kojih je trenutno 18 aktivnih i otvorenih za znatiželjnike koji uživaju u istraživanju prošlosti.

Svakako, jedno od najvećih izletišta je Stražilovo u blizini Sremskih Karlovaca, čuveno po grobu poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Tu je pored ogromnog, uz potok uređenog prostora za šetnju i rekreaciju, opremljenog klupama i stolovima, takođe i odmaralište "Brankov čardak" sa restoranom i smeštajem po pristupačnim cenama.

"Letenka", smeštena u središnjem delu Fruškogorja, mesto je za ljubitelje čistog planinskog vazduha i rekreacije, a "Ciganski logor", izletište uz Partizanski put kraj sela Manđelos, za uživanje u hladu četinara koji su retki na tom prostoru. U blizini sela Čerević je "Testera" sa odmaralištem pogodnim za boravak dece i rekreativaca, a sadrži potrebne objekte za smeštaj, nastavu i sportske aktivnosti. U blizini je i "Andrevlje", čije je odmaralište nedavno rekonstruisano u moderan kongresni centar i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa.

Veoma posećena je i Bobelikova livada, poznatija pod nazivom Tepsija kao i "Iriški venac", najpoznatiji putni prevoj i raskrsnica na Fruškoj gori koji je i najviši prevoj u Vojvodini. Brankovac se ističe po predivnom pogledu na Novi Sad, a tu je, pre šest godina otvoren i prvi snoubord park na Fruškoj gori, tako da je Brankovac popularan u svako doba godine.

Zmajevac, na najvišim delovima Fruške gore, i predivnim pogledom na Srem, opremljen je mnogobrojnim klupama i stolovima, a postoje i ozidana ložišta za roštiljanje. Zatim slede Kraljev izvor, Široke ledine...

Planinarski domovi 

Za smeštaj ljubitelja boravka u prirodi na Fruškoj gori aktivno je desetak planinarskih domova na Glavici, Zmajevcu, Stražilovu, Osovlju i Popovici. Tu je i dvadesetak paviljona i brvnara na Letenci, Ležimiru, Andrevlju, Testeri i Irigu.

Za zahtevnije goste u Vrdniku pored hotela "Termal" sa bazenima ima još 38 objekata u privatnom smeštaju. Takođe, tu je i hotel "Norcev", kao i pet hotela i isto toliko smeštajnih objekata u Sremskim Karlovcima, zatim privatan smeštaj u etno-kućama u Beočinu i Čereviću.

Vodopadi

Fruška gora broji i oko 40 vodopada koji nisu baš pristupačni, ali se znaju Šakotinački, Dumbovački, Žiljski, Lazin vir, Dubočaš, Rakovački, Veliki i Mali kestenski vodopad. Ovo doba godine nije baš pogodno za traganje i posetu vodopadima jer su potoci uglavnom presahli, a inače su skriveni i prilaz njima je težak.

Planinari

Planinarsko društvo "Železničar" iz Novog Sada već tri i po decenije, gotovo svakog vikenda, organizuje akcije "Pešačimo u prirodi", jednodnevne izlete za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Šetnje po Fruškoj gori su obogaćene posetama manastirima kao i rekreativnim takmičenjima, a učesnike predvode planinarski obučeni vodiči. Na Fruškoj gori je uređeno i markirano oko 500 kilometara staza.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo