01.08.2017.

Fale kvalifikovani radnici: Dajte dobre plate - pa će biti i majstora


Da li je Srbiji potrebna jaka građevinska kompanija i zašto fale kvalifikovani radnici?

Da je Srbiji potrebna velika, jaka i moderna građevinska kompanija koja bi mogla da radi najvažnije infrastrukturne projekte u zemlji i inostranstvu, saglasni su i resorna ministarka Zorana Mihajlović, i stručnjaci u ovoj oblasti.

Iako je ministarka nekoliko puta ukazivala na značaj takvog preduzeća, nadležni ne žele da otkriju da li postoji plan o formiranju potpuno nove firme ili se radi na udruživanju već postojećih preduzeća, pišu Večernje novosti.

Gotovo sve domaće kompanije koje su nekada gradile širom sveta propale su zbog neuspešnih privatizacija, a jedan od retkih koji su odoleli je "Energoprojekt", o čijoj se sudbini ovih dana odlučuje. Prema nezvaničnim informacijama, upravo bi ova firma, koja trenutno zapošljava nešto više od 300 radnika, a u kojoj država ima oko 30 odsto akcija, mogla da bude jezgro budućeg građevinskog giganta.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, smatra da je ideja o osnivanju državne građevinske kompanije dobra, jer nam je potrebna takva firma, koja bi imala bar 1.500 ili 2.000 radnika. On kaže da država može da "izgura" tu priču, ali da mora da uloži dosta novca i da obnovi radnu snagu.

“Rešavanjem problema građevinske industrije, uz poljoprivredu i informacione tehnologije, završili bismo posao za masovno zapošljavanje ljudi. Činjenica je da kada radi građevinska industrija i najzabačenije selo radi”, napominje Rodić.

“Potrebna nam je firma koja ima stručnjake, mehanizaciju i jaku banku iza sebe, zbog garancija. Naša preduzeća, poput "Kompgrapa", "Rada" i "Trudbenika" radila su svugde po svetu, a ostao nam je samo "Energoprojekt" i mislim da bi njega i "Mostogradnju", "Jedinstvo" i "Puteve Užice" trebalo sačuvati”, kaže on.

Rodić ističe da je pre dve decenije u Srbiji bilo 150.000 do 170.000 građevinskih radnika i podseća da je, u međuvremenu, srpsku građevinsku operativu država u potpunosti zanemarila, a velika preduzeća su počela da propadaju.

Epilog je akutni nedostatak kvalifikovane radne snage. S tim problemom suočavaju se i države u okruženju, jer neimari u potrazi za boljom zaradom odlaze u zemlje EU. Veći problem od toga je, ipak, što stolice u građevinskim školama već godinama ostaju gotovo prazne. Na pojedine profile ne upiše se nijedan đak.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija, Toa55/freedigitalphotos.net