27.08.2017.

Digitalizacija školskih dnevnika - roditelji u svakom trenutku mogu da provere ocene, izostanke...


Sa novom školskom godinom stižu i brojne novine, među kojima se možda i najviše odobrava uvođenje elektronskih dnevnika

Sve što se do sada zapisivalo na papiru, biće preneseno u digitalnu formu dnevnika.

Međutim, digitalizacija u školstvu, kojoj se sve više stremi, ima svoje prednosti, ali i mane.

Odlazi li klasičan, štampani školski dnevnik u istoriju, 200 osnovnih i srednjih škola, u kojima se od 1. septembra uvodi elektronski dnevnik, napraviće korak bliže tome. Za upis časa, evidentiranje ocena, izostanke, napomene i ostalo, od sada će nastavnicima biti dovoljno samo nekoliko klikova na tastaturi. Mame i tate, moći će u svakom trenutku da pristupe podacima i uvere se u broj opravdanih i neopravdanih izostanaka i pregledaju ocene – ali samo za svoje dete.

"Mi ćemo tokom sledeće nedelje imati obuku za sve direktore, pomoćnike direktora i nastavnike informatike. Posle toga ćemo raditi na obuci svih nastavnika u školi. Roditelji ne bi trebalo da se isključivo veži za internet odnosno za tu mogućnost da elektornskim putem saznaju za ocenu. Živa reč je uvek bolja od pisane reči", kaže za RTV Milan Spasojević, direktor OŠ "Kosta Trifković".

Kada je reč o novosadskim školama, ta novina se uvodi u šest osnovnih koje je Ministarstvo odabralo zbog dobre opremljenosti. Kao veliku prednost ovog načina rada, u školskoj upravi navode da će za digitalno evidentiranje, nastavnicima biti potrebno mnogo manje vremena nego da pišu rukom.

"S druge strane, direktor škole ima mogućnost da iskontroliše rad razrednog starešine i da ima uvid u svakog učenika, znači razredno starešina je imao šifre samo za svoje odeljenje, svaki roditelj ima samo za svoje dete, nije mogao nikako da vidi ocene nekog drugog učenika. Ono što je takođe prednost jeste taj statistički deo koje računar vrlo brzo i elegantno izbacuje, tako da su i razredne starešine mogle da dobiju sve statistike, da se upoređuju sa ostalim odeljenjima", kaže Jovo Vukčević, načelnik Školske uprave za Južnobački okrug.

Da i taj sistem nije savršen i da ima manjkavosti, pokazuje primer novosadske osnovne škole "Đorđe Natošević", gde je elektronski dnevnik korišćen od 2006. do 2009. godine, a potom je ta praksa prestala, jer je, kako nam je rekao direktor, među roditeljima znatno opalo interesovanja da dolaze na roditeljske sastanke i razgovore sa nastavnicima.

"Najbolje je u neposrednom kontatku sa nastavnikom da vidite koja je to oblast koja fali detetu i na kojoj treba dodatno da poradi da bi popravio ocenu. Drugo, sem izostanaka, vi nemate nikakvu informaciju kako se to dete u školi ponaša u školi", kaže Nedeljko Đorđić, direktor škole "Đorđe Natošević".

Što se tiče zaštite i poverljivosti podataka, e Dnevnik ma najviši nivo zaštite i svi podaci se čuvaju. Za škole i roditelje projekat je apsolutno besplatan, a kraju školske godine dnevnici se štampaju i čuvaju. Projekat e Dnevnika će se za sada primenjivati u pilot školama, a njegova puna primena podrazumeva potpunu zamenu štampanog papirnog dnevnika elektronskim.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO