11.08.2017.

Dani Brazila od danas u Novom Sadu - u nedelju svečana karnevalska povorka kroz centar (FOTO)


Centar Novog Sada plesaće u ritmu sambe u nedelju, 13. avgusta od 19h
kada će svečana karnevalska povorka festivala “Dani Brazila” krenuti sa Trga Republike, prodefilovati kroz Zmaj Jovinu ulicu i performans završiti na Trgu slobode.

Živopisna, dinamična, u ritmu tradicionalnih brazilskih udaraljki, karnevalska povorka predstavlja najimpresivniji deo novosadskog samba karnevala kojim se svake godine, poslednjeg dana festivala, zaokružuje program i slavi brazilska kultura, umetnost i sport na ulicama Novog Sada.


Međunarodnu povorku, na čelu sa ovogodišnjim mentorima iz Evrope, Brazila i Kube, čine svi učesnici radionica kapuere, samba perkusija, samba plesa koji će pokazati svoje umeće i rezultate učešća na trodnevnim radionicama festivala.

Uz prepoznatljive ritmove samba perkusija, akrobacije malih i velikih kapuerista, samba plesačice u autentičnim brazilskim kostimima, povorka prenosi jedinstvenu atmosferu karnevala na ulice grada, a svim posetiocima pruža nesvakidašnju priliku da dožive jedinstvenost brazilske kulture koju karakteriše energični ritam i ples!

Sinergija sve tri brazilske discipline poseban je doživljaj za sve učesnike povorke, a svi posetioci pozvani su da se maskiraju i inspirisani ritmovima brazilskih udaraljki, spontano pridruže povorci i iskuse letnju avanturu u duhu Brazila!

Na “Danima Brazila” od 11. do 13. avgusta, tokom sva tri dana festivala održavaće se radionice iz oblasti samba perkusija, samba i afro-latinskog plesa i kapuere.  Radionice su namenjene kako za iskusne tako i za one koji prvi put žele da se oprobaju u ovim brazilskim veštinama, a  festival će i ove godine ugostiti učesnike radionica i karnevala koji dolaze iz Rusije, Italije, Austrije, Danske, Mađarske, Hrvatske , Slovenije…


Festival “Dani Brazila” – novosadski samba karneval održava se već osmu godinu zaredom na tradicionalnim novosadskim lokacijama: Petrovaradinskoj tvrđavi, gradskoj plaži Štrand, plesnoj školi Allegro i u centru grada.

Satnicu i detaljnije informacije o programu, prijavama na radionice, kotizacijama i predavačima, kao i besplatnim radionicama za početnike, možete naći na FB strani i sajtu festivala www.danibrazila.org.


Festival su finansijski podržali Ambasada Brazila u Beogradu, Gradska uprava za privredu grada Novog Sada i kompanija Veletabak, a realizaciju su podržali partneri Turistička organizacija Novog Sada, Gradsko zelenilo i plesna škola “Allegro” u Novom Sadu.