01.08.2017.

Buka sa gradilišta uznemirava građane - rade se i noćne smene


Na nekoliko gradilišta u Novom Sadu rade se i noćne, treće smene, što uzrokuje negodovanje građana koji od buke ne mogu da spavaju


Kako za 021.rs kažu stanari u okolini objekata u izgradnji, a pogotovo u blizini Spensa, na Telepu i u okolini Fruškogorske ulice, noću građevinske mašine uredno rade i ne staju do ranih sati, a kvartovima se širi prašina koja dopire i do viših spratova stambenih zgrada.

Objekti na čijoj izgradnji se trenutno najviše radi, a koji su i uzrok negodovanja građana u noćnim satima su tržni centar "Promenada" kod Spensa, nova zgrada Hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pavla, kao i Naučno-tehnološki park na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara. Tržni centar bi trebalo da nikne krajem 2018. godine, zgrada Hitne pomoći napreduje i očekuje se da će biti gotova za manje od godinu dana, kao i NT park. Međutim, građani se pitaju zbog čega mašine rade u sve tri smene i da li je to uopšte potrebno da bi se izgradnja završila u rokovima koji su navedeni.

Za početak, kako za 021.rs kažu u inspekciji rada, rad u trećoj smeni nije zakonom zabranjen i dokle god se ne krše prava radnika, noću sme da se radi.

"Poslodavci koji su organizovali rad na način da se privredna delatnost odvija tokom 24 časa ne krše propise iz oblasti rada, ukoliko je radno vreme zaposlenih organizovano u skladu sa zakonom. Zaposleni mogu da rade u jednoj, dve ili tri smene", kaže za 021.rs načelnica odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: NSinfo