26.08.2017.

Borba protiv šunda, kiča, rijalitizma i starletizma - Festival "Dunavska sonata" završen koncertom na platou Spensa


Treći festival "Dunavska sonata" završen je koncertom omladinske filharmonije Naisus na platou ispred Spensa. 65 muzičara izvelo je poznata dela klasične muzike
a tom prilikom proglašeni su i pobednici ovogodišnje "Dunavske sonate".

Da klasična muzika može da pronađe svoje mesto smatra violinistkinja Olivera Mitrović, koja je prvi put večeras svirala sa Omladinskom filharmonijom.

"Ima prostora jer je klasična muzika nešto što nas prati od davnih dana i nešto što se čemu se produžava vek tako da mislim da sve više i više uspevamo da je promovišemo i da ima sve lepši i lepši put", rekla je Olivera Mitrović, violinistkinja Omladinske filharmonije Naisus.

Omladinska filharmonija okupila je članove iz 20 gradova, od Subotice do Leskovca. Dirigent Omladinske filharmonije kaže da su se odlično pronašli sa festivalom Dunavska sonata na zajedničkom zadatku.

"Ovo što je urađeno, znate sama ta ideja da se publici prezentira umetnička muzika ove večeri, a za ceo festival to što je bilo takmičarskog karaktera to je ta borba protiv šunda, kiča, rijalitizma i starletizma", rekao je Zoran Andrić, dirigent Omladinske filharmonije Naisus.

Održavanjem Dunavske sonate i koncertom Omladinske filharmonije obeleženo je i 170 godina od prvog nastupa Johana Štrausa mlađeg u Novom Sadu, koji je nakon toga krenuo na turneju i postao svetski poznat, kao i 150 godina od kompozicije „Na lepom plavom Dunavu".

izvor: rtv.rs, agencije, foto: print screen

POPULARNO