07.08.2017.

2,7 miliona evra inovativnim kompanijama


Objavljen je konkurs za inovacione delatnosti za koji će Vlada Srbije izdvojiti 2,7 miliona evra

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da konkurs se konkurs sastoji iz dva programa za koja kompanije mogu da apliciraju i da će trajati do 1. septembra, a raspisao ga je "Fond za inovacionu delatnost".

"Želeo sam da u Boru, inženjerskom, rudarskom i metalurškom centru promovišem konkurs na kome će moći da učestvuju sve kompanije koje se bave inovativnom delatnošću", rekao je Popović.

On je rekao da je prvi program za start-up kompanije do tri godine starosti, a njima se dodeljuje do 80.000 evra za razvoj inovacija, dok je drugi za sve kompanije koje razvijaju inovacionu tehnologiju za čiju namenu će biti izdvojeno do 300.000 evra.

"Imamo mlade inženjere i naučnike, želimo da im pomognemo da otvore svoje kompanije, da im u jednom eko-prostoru omogućimo da imaju i saradnike koji mogu da im pomognu kako da lakše prodaju svoj proizvod, da imaju punu podršku da se bave onim što najbolje znaju, a to su inovacije", kazao je Popović.

Popović je rekao da taj program predviđa bespovratna sredstva u iznosu do 80.000 evra, ali da je obaveza aplikanata da učestvuje sa 15 odsto budžeta celokupnog projekta koji prijavljuje.

Za program koji ima za cilj dalje razvijanje već postojećih preduzeća kako bi se izašlo na globalno tržište i ušlo u strateška partnerstva predviđeno je do 300.000 evra, s tim da aplikant ima obavezu da učestvuje u finansiranju projekta sa 30 odsto budžeta.

Direktor "Fonda za inovacionu delatnost" Ivan Rakonjac rekao je da se detaljnija objašnjenja o projektima mogu naći na internet adresi inovacionifond.rs.

izvor: b92.net, agencije, foto: graur razvan ionut/freedigitalphotos.net