08.07.2017.

Za sad ništa od ukidanja prijemnih


Reforma obrazovanja je najduži „reformski proces“ u Srbiji - traje skoro pola veka piše Sputnjik i analizira da li je moguće ukinuti prijemne za fakultete

Od mnogih reformi brzo se odustajalo, uvođene su nove mere, ali uvek parcijalno i nikada nisu sprovedene do kraja. Posle petooktobarskih promena, pokušaji „modernizacije“ srpskog obrazovanja intenzivirani su uz savetodavno učešće iz inostranstva.

Poslednja preporuka inostranih eksperata Saveta Evrope (SE), angažovanih na projektu „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, glasi da bi srpsko Ministarstvo prosvete trebalo što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom.

Preporuka inostranih eksperata u skladu je sa srpskim zakonodavstvom, ona već postoji u Strategiji razvoja obrazovanja, a postoji i u celom svetu, kaže univerzitetska profesorka Srbijanka Turajlić. Zamenu prijemnih ispita na fakultetima velikom maturom, zajedničkim završnim ispitom u celoj zemlji ona smatra, kako kaže, logičnom, prirodnom i normalnom.

„Time omogućavate da, na bazi polaganja jednog ispita, svi građani države Srbije zaista mogu da se rangiraju i mogu da odu na studije koje žele, koje im najviše odgovaraju, a za koje su se kvalifikovali. Ovako, imate sistem pogađanja, na kom fakultetu ću da polažem prijemni, pa da stvar bude gora, polaže se tri puta prijemni. Pogledajte kada je polaganje prijemnih ispita u Beogradu. Matematika se polaže na ETF jednog dana, na FON drugog dana, a na Mašinskom fakultetu trećeg dana. Šta mislite, zašto je to tako? Da bi se tri puta uzeo novac od dece i da bi oni tri puta polagali istu stvar“, objašnjava Turajlićeva.

izvor: Sputnjik, b92.net, agencije, foto: NSinfo