23.07.2017.

Vodite računa o ishrani i vežbajte - Ne zato da biste bili zgodni, već da biste bili zdravi


Porast telesne težine utiče na naše zdravlje bez obzira na to koliko je kilograma viška u pitanju

Lekari neprestano upozoravaju na štetne posledice gojaznosti, ali kad čujete tako nešto verovatno imate u glavi sliku nekoga sa dvadesetak kila viška.

Pa, imamo loše vesti... Novo istraživanje pokazalo je da je čak i sasvim mali višak kilograma štetan po naše zdravlje, prenosi "Dejli mejl".

Samo tri kilograma više od vaše preporučene telesne težine tokom sedam godina može da ostavi ozbiljne posledice po vaše kardiovaskularno zdravlje.

Variranje u težini, znači par kilograma gore-dole, posle nekoliko godina oslabiće srce čak i savršeno zdravih i generalno vitkih ljudi.

"Bilo kakav porast telesne težine može da dovede do malih oštećena srca, tako da bi, kad govorimo o prevenciji, trebalo da se fokusiramo na skidanje viška kilograma, a ako to nije moguće iz bilo kog razloga, neophodno je da se onda težina prosto održava, dakle, da se po svaku cenu izbegnu varijacije u smislu skidanja i dobijanja par kilograma", objašnjava kardiolog dr Ijan Nilend.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su utvrdili da povećanje telesne težine za samo pet odsto povećava rizik od slabljenja i zadebljanja na zidu leve komore srca, što u budućnosti gotovo izvesno dovodi do ozbiljnih problema.

Osim toga, dobijanje na težini povećava rizik od smanjenja sposobnosti srca da pumpa krv. A ako uz to postoje i još neki faktori rizika kao što su povišen pritisak, dijabetes, pušenje, konzumiranje alkohola, opasnost od kardiovaskularnih bolesti je još veća.

Vodite računa o ishrani i vežbajte. Ne zato da biste bili zgodni, već da biste bili zdravi.

izvor: Dejli mejl, mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net