05.07.2017.

Vodeni hologram u Dunavskom parku - oduševio Novosađane i turiste, u planu hologram mosta na Dunavu (VIDEO)


Vodeni hologram, spektakl u Dunavskom parku, oduševio je brojne Novosađane, kao i strane turiste.

Dan pred početak muzičkog festivala Egzit, u Dunavskom parku priređen je pravi spektakl.

U Dunavskom parku po prvi put u Srbiji predstavljena video projekcija na vodenom platnu, a taj spektakl održan je u organizaciji Exit Festivala i Fondacije "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture".

Simbolično početak te nesvakidašnje video projekcije bio je u 21.21 sat, podsećajući na činjenicu da je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Posebnom tehnologijom iznad jezera u Dunavskom parku formirano je "vodeno video platno" tako što je posebna platforma ispumpavala vodu u vis, a raspršivanjem vode stvoreno je pomenuto „platno" na kome je emitovana 3D hologramska projekcija, što je učinilo da Novosađani u Dunavskom parku dobiju jedinstven „bioskop na vodi".

Ceo projekat predstavlja najavu Festivala svetlosti, jednog od najznačajnihih projekata Fondacije „Novi Sad 2021", koji je osmišljen sa idejom kombinovanja savremenih tehničko-tehnoloških rešenja, a koji će, ako sve protekne po planu, 2021.godine realizovati glavni deo pomenutog projekta, tako što će kreirati virtuelni most Franca Jozefa na Dunavu, koji je srušen tokom Drugog svetskog rata.

Osim najave Festivala svetlosti i pomenutog virtuelnog spektakla nad Dunavom, večeras je ovom vodenom hologramskom projekcijom najavljen i Exit Festival, koji ove godine traje pet dana, počinje sutra i koji će po najavama mnogih biti najkvalitetniji od svih dosadašnjih.

Tema ovogodišnjeg Exita je obeležavanje 50 godina od "Leta ljubavi", a pod tim motom danas je u Dunavskom parku organizovan i "Exit piknik", tokom koga je veliki broj posetilaca uživao u muzici 70-ih i 80-ih godina prošlog veka i u koreografiji koja je neodoljivo podsećala na leto ljubavi pre punih pola veka.

izvor: rtv.rs, agencije