16.07.2017.

Veliki uspeh - Kako je UNS stigao na Šangajsku listu


Novosadski univerzitet postigao je veliki uspeh jer je ove godine, prvi put dospeo na čuveni Šangajsku listu najboljih univerziteta, i to u oblasti matematike

Šangajska lista je jedna od pet referentnih međunarodnih lista za rangiranje Univerziteta.

Biti uvršten na nju nije samo stvar prestiža, već implicira konkretne prednosti: bolju međunarodnu saradnju, više studenata i naučnih radnika, i više relevantnih projekata i novca za nauku.

"Nama je veoma važno da motivišemo mlade ljude i naše države da ostanu ovde da studiraju i da ne idu u inostranstvo, Iskreno, ako Univerzitet u Novom Sadu može da postigne ovakve rezultate, ne vidim razlog da mladi traže rešenje u nekim drugim državama", kaže za RTV Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Konkretno, ovaj uspeh je u oblasti matematike u kojoj imamo dugu i uspešnu tradiciju još od čuvene Mileve Marić i njenog supruga Albera Ajnštajna. Najveće zasluge pripadaju doktorskoj školi matematike za sve univerzitete u Srbiji, čije je središte u Novom Sadu, a vodi je akademik dr Stevan Pilipović.

"Šangajska lista koristi vrlo egzaktne pokazatelje i kriterijume. To su broj radova u međunarodnim publikacijama, broj citata, sve to podeljeno sa brojem nastavnika. Takođe i broj Nobelovih nagrada, Filcove medalje, kada govorimo o oblasti matematike", objašnjava prof. dr Snežana Smederevac, prorektorka za nauku.

"Sve to ukazuje da je Univerzitet u Novom Sadu na dobrom putu, da imamo dobar potencijal i da možemo očekivati i dalji napredak i iz drugih oblasti", kaže Nikolić.

Da podsetimo, po prvi put ove godine, Novosadski univerzitet nalazi se i na referentnoj QS listi, gde je, iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, rangiran među 300 najboljih Univerziteta.

Na QS listi za istočnu Evropu i Centralnu Aziju, Univerzitet u Novom Sadu se nalazi među 130 najboljih a od maja 2017. rangirani smo i na poznatoj Lajden listi na 721. mestu od oko 40.000 svetskih Univerziteta.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo