14.07.2017.

U Novom Sadu će kontejneri sami javljati da treba da se isprazne - Čistoća kupuje softver


JKP "Čistoća" je, uz kupovinu 100 podzemnih kontejnera, raspisala javnu nabavku i za kupovinu softvera
koji će pratiti njihovu popunjenost, saznaje 021.rs

Vrednost ove nabavke nije poznata, mada je procena da ide i do 50 miliona dinara, a potpuna novina u radu "Čistoće" je softver koji će pokazivati da li su kontejneri popunjeni, tj da će sami kontejneri javljati da treba da se isprazne.

U specifikaciji tendera navodi se da će softver beležiti popunjenost i sistemom alarma javljati centrali preduzeća da je vreme da se kontejner isprazni. Pored ove, softver će imati i druge funkcije koje se odnose na rad ekipa na terenu.

Tako se, između ostalog, navodi da će "terenska aplikacija služiti za praćenje toka izvršenja zadataka sa prikazom osnovnih informacija o kontejnerima (lokacija, vremena poslednjih 10 pražnjenja), a treba da poseduje i opciju prijave uočenih nepravilnosti (oštećenja, krađe i sl) nadležnoj službi, uz opis problema sa postavljanjem fotografije kao dokaz te nepravilnosti".

U sklopu nabavke 100 podzemnih kontejnera, kao i softvera, predviđa se da Čistoća kupi i 10 tablet računara koji će služiti za rad na terenu.

Novosadska "Čistoća" će, koliko je poznato, postati prvo komunalno preduzeće u Srbiji koje će uvesti ovakav sistem, kao i kada je nedavno najavila uvođenje privatnog obezbeđenja koje čuva kontejnere.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, facebook.com/JkpCistocaNoviSad