Rebalans budžeta: Više novca za kapitalna ulaganja - novi most, bulevar, kanalizaciona mreža...


Odbornici Skupštine grada većinom su glasova usvojili rebalans budžeta za 2017. godinu, koji je novom odlukom povećan za nešto više od 2.4 milijarde dinara

Najveći deo novca, 1,1 milijardi raspoređeno je Upravi za investicije i građevinsko zemljište, 380 miliona za putnu privredu, deo novca odlazi i za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Budisavi i Rumenki i atmosferske kanalizacije u Kisaču. Deo sredstava biće izdvojen za izradu idejnog rešenja i studije opravdanosti o izgradnji budućeg mosta preko Dunava, odnosno produžetak Bulevara Evrope i spajanje sa Bulevarom patrijarha Pavla, što podrazumeva finalnu fazu zapadne obilaznice oko Novog Sada i spajanje sa budućim auto-putem Novi Sad - Ruma.

Za obrazovanje će biti opredeljeno 253 miliona dinara, od čega će 50 miliona dinara biti dato za završetak centralne kuhinje PU „Radosno detinjstvo“ na koju se godinama čeka.

Ovu investiciju sa još 50 miliona finansiraće Autonomna Pokrajina Vojvodina, a zajednički sa po 45 miliona dinara Grad i Pokrajina finansiraće opremanje nove zgrade Hitne pomoći kako bi do marta 2018. godine, kada se planira potpun završetak radova, nova zgrada bila i završena.

Dobar deo novca ići će prema Petrovaradinu za uređenje Podgrađa, a 60 miliona dinara biće izdvojeno za nabavku novih autobusa JGSP “Novi Sad”, uz postojećih 60 miliona koji su već opredeljeni.

Najbitnije je da kapitalna izdvajanja iz budžeta, a tu ulaze kapitalni trasferi, kapitalne subvencije, kapitalna ulaganja - iznose gotovo 39 odsto, odnosno oko 9,8 milijardi dinara. Što se tiče punjenja budžeta on je stabilan, očekujemo da krene i bolja realizacija, pre svega kapitalnih projekata u drugoj polovini godine. Dobar pokazatelj je povećanje naplate od komunalnog opremanja, mnogo više se gradi u odnosu na prošlu godinu i dosta je povećan promet nekretnina, što vidimo po porastu prihoda od poreza na promet na prenos apsolutnih prava. To su pokazatelji koji nam daju za pravo da kažemo da nam se privreda oporavlja, rekao je Vučević.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija