31.07.2017.

Počelo merenje srednje brzine naplatnim rampama


Nisu svi vozači u Srbiji, koji su se tokom vikenda vozili autoputem, na priznanicama prilikom plaćanja putarine mogli da pročitaju i kojom su brzinom vozili određenom deonicom

Kako za Blic kažu u JP "Putevi Srbije", od subote je na pojedinim naplatnim stanicama počelo uhodavanje sistema, odnosno merenje prosečne brzine, na osnovu koje bi vozači, koji su je prekoračili, ubuduće mogli da budu i kažnjeni.

"Od juče se testira sistem. Zato su na nekim naplatnim rampama izdavane priznanice sa prosečnom brzinom, a negde ne", navode u ovom preduzeću.

Kako kažu, testiranje je počelo od severa i juga zemlje, odnosno na pojedinim naplatnim rampama u Vojvodini, ali i na izlasku iz Srbije na Koridoru 10. Takođe, kako navode, ove priznanice su sporadično deljene, tako da ih nisu dobili ni svi vozači koji su prošli kroz istu rampu.

"Sistem će se uhodavati i tokom naredne nedelje. Uvodiće se postepeno na rampama, dok ne budu sve "pokrivene". To je razlog zašto su priznanice sa prosečnim brzinama negde izdavane, a negde ne", objašnjavaju u "Putevima" za beogradski list.

Podsetimo, za vikend je na naplatnim rampama u Srbiji počelo merenje prosečne brzine. Na isključenju sa autoputa, vozači prilikom plaćanja dobijaju priznanicu na kojoj piše i prosečna brzina kojom su vozili određenom deonicom. Vozači koji su prekoračili brzinu biće zaustavljani odmah na naplatnoj rampi, ili će prijave dobijati na kućne adrese.

izvor: blic.rs, agencije, foto: ilustracija