27.07.2017.

Pčelari očajni - Srbija preplavljena lažnim medom


Jedna od najčešćih prevara kupaca u Srbiji je prodaja lažnog meda

Koliko je na tržištu falsifikata ove kalorične i biološki vredne hrane ne zna se pouzdano, pošto je poslednja prava analiza rađena još pre 13 godina i tada je pokazala da je čak dve trećine meda bilo neispravno. Pretpostavlja se da ga danas ima i do 70 odsto na tržištu.

Najjednostavniji način da se dobije falsifikovani med jeste da se obični šećer otopi pomoću vode u gusti sirup i pomeša sa prirodnim medom. Tako se povećava količina, a umesto šećera, može se uzeti i glukoza, koja dolazi u trgovinu u obliku gustog sirupa. Lažni med u pravoj tegli je sličnog ukusa i gustine kao original.

Pčelari godinama uzalud ukazuju na ovu prevaru, a prošle godine je Savez pčelarskih organizacija Srbije zakupio dva bilborda u Beogradu sa tekstom "Veterinarski i sanitarni inspektori! Daće bog da vam upadne sekira i u falsifikovan med".

Ipak, neispravan med i dalje caruje srpskim tržištem. Trgovci ga uporno prodaju, a kupci privučeni niskom cenom kupuju. I država se konačno uključila u rešavanje ovog problema, ali za sada nema nikakvih rezultata. Rade Stevanović, predsednik Pčelarskog društva "Dunav" iz Apatina na čelu je udruženja koje se uključilo u akciju Saveza pčelarskih organizacija u pokušaju da ukažu na to da se pod nazivom pčelinji med zapravo prodaju drugi proizvodi.

Pročitajte više>> izvor: 021.rs, foto: ilustracija, dan/freedigitalphotos.net