24.07.2017.

Ostajemo bez profesionalnih šofera - u inostranstvu plata i do 3.500 evra


Sve više vozača novosadskog gradskog prevoznika JGSP „Novi Sad” volan autobusa menja za volan kamiona u nekoj od zemalja EU

Motiv je zarada, koja je četiri do pet puta veća od one koju dobijaju na radnom mestu vozača u gradskim preduzećima. Od ukupno 600 vozača, posao je napustilo njih 60, koji sada u inostranstvu imaju platu od 2.000. Ovih dana Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije objavila je oglas u kojem „Pošte Slovenije” traže deset vozača i nude prosečnu neto platu od 869,45 evra i dodatak za prehranu od šest evra po radnom danu.

Već nekoliko godina stižu upozorenja da će Srbija ostatiti bez profesionalnih vozača jer će postojeći otići put inostranstva, a mladi se teško odlučuju na školovanje za to zanimanje. Dodatno je tu priču pojačala činjenica da je naša država potpisala sporazum s više država kojim je regulisana procedura o direktnoj zameni vozačkih dozvola, tako da naši državljani mogu bez polaganja dodatnog ispita da koriste srpske dozvole. Ta mera je odmah označena kao prečica za novi odlazak radne snage, naročito vozača E i D kategorije. Tim pre što vozači javnog transporta u Nemačkoj i Austriji, što bi kod nas bilo gradsko saobraćajno preduzeće, imaju platu i do 3.500 evra.

izvor: Dnevnik, foto: ilustracija, sephirot17/freedigitalphotos.net