13.07.2017.

Novi Sad za 10 godina - prečistač, veletržnica, nova deponija


Za deset godina Novi Sad će imati prečistač otpadnih voda, veletržnicu, novu deponiju, petina energenata za grejanje će poticati iz alternativnih izvora
energije, a u javnim preduzeća će raditi otprilike isti broj zaposlenih kao danas.

Ovo nije maštanje, nego podaci iz srednjoročnih i dugoročnih planova poslovanja javnih preduzeća koje je Skupština grada usvojila na sednici prošle nedelje.

Ovi planovi su novina i do sada nisu donošeni, a zapravo se radi o dokumentima prepunim birokratskih fraza o razvoju, smanjenju troškova i sličnome, bez konkretnijih podataka. Neka preduzeća su potpuno podbacila u pisanju planova, na primer "Informatika" koja u svojim dokumentima daje opšte najave razvoja telekomunikacionih usluga. Slična situacija je sa JKP "Put" i GSP, prenosi 021.rs.

Ipak, iako su srednjoročni i dugoročni planovi birokratska štiva koja pokazuju da nema konkretnijih vizija, u njima se ipak mogu pronaći neki pojedinačni podaci koji bar malo Novosađanima ilustruju šta javna preduzeća planiraju da rade u narednih 10 godina.

Skoro sva preduzeća su navela da će 2027. godine imati otprilike isti broj zaposlenih kao i danas, što je za svih 13 preduzeća ukupno oko 5.000 radnika. Kada se govori o finansijama, koje pojedina preduzeća ne pominju u planovima, sva ipak očekuju da će za 10 godina imati godišnje prihode otprilike iste kao i danas. Takođe, preduzeća nemaju nikakve planove kada su u pitanju cene. Ono što je neobično je to da je "Tržnica" navela da do 2027. godine ne planira korekciju sadašnjeg cenovnika, koji je donet još 2011. godine.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo