14.07.2017.

Neće biti otpuštanja na fakultetima


Ministarstvo prosvete saopštilo je da na fakultetima neće biti otpuštanja nastavnika i saradnika

U saopštenju su negirani navodi medija da će biti otpuštanja na fakultetima zbog odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme.

"Svi fakulteti će zadržati već zaposlene nastavnike i saradnike, a pojedinim je ostavljen prostor za zapošljavanje novih kadrova", navodi se u saopštenju. Dodaje se i da "upravo zbog toga nastavni program i akreditacija neće biti ugroženi".

Ministarstvo navodi i da "ne postoji potreba za otpuštanjem ni na osnovu prethodne odluke Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih, a naročito ne na osnovu poslednje izmene te odluke".

Kao primer navodi se Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu koji ima 1.020 zaposlenih, dok je odlukom Vlade Srbije moguće da maksimalan broj zaposlenih bude 1.040. "Ista situacija je i na ostalim visokoškolskim ustanovama", saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju piše da je, radi podsticanja razvoja IT sektora, Vlada Srbije u maju donela odluku da se na fakultetima koji imaju IT smerove zaposli 163 nastavnika i saradnika više nego što je predviđeno odlukom iz 2015.

izvor: Beta, foto: NSinfo