18.07.2017.

"Ne šarajte vozove - oni su ogledalo naše kulture"


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i četiri železničke kompanije, povodom najnovijeg ispisivanja grafita na garnituri vagona
koji saobraća na liniji Beograd-Bar, apelovali su da se to više ne čini i poručili da građani čuvaju vozove, jer pripadaju svima.

U saopštenju Ministarstva se podseća da je u prethodne tri godine na prugama pušteno u saobraćaj 48 novih, najmodernijih vozova, a da je u njihovu nabavku uloženo oko 200 miliona evra. To je, kako kažu, deo ukupnih ulaganja u modernizaciju železnice, koja iznose više od četiri milijarde evra.

"Vozovi nisu samo sredstvo transporta, oni su i ogledalo naše kulture, naša slika i prilika, a brojni turisti i putnici iz inostranstva upravo u vozu stiču prvi utisak o našoj zemlji. Zato vozovi ne pripadaju samo železnici, niti samo državi koja je za njih platila, oni pripadaju svima nama, građanima Srbije", kažu u Ministarstvu.

Oni kažu da uklanjanje grafita sa vozova godišnje košta stotine hiljada dinara, a to je, napominju, samo deo štete koja se plaća, jer tokom ponovnog farbanja ti vozovi moraju biti isključeni iz saobraćaja.

Zato Ministarstvo apeluje na sve da se zajednički čuvaju vozove. Pored ministarstva apelovale su i četiri železničke kompanije, "Srbija voz", "Infrastruktura železnice Srbije, "Srbija kargo" i "Železnice Srbije".

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo