05.07.2017.

Najlepše oaze prirode u gradu pored Dunava - često zatrpane smećem


Desetak udruženja i organizacija potpisalo je “Proglas o neophodnosti sistemskog rešenja čišćenja priobalja Dunava u Novom Sadu”
u kojem se ističe da je jedan od problema nizak nivo ekološke svesti građana koji posećuju plaže na Dunavu, a kako kažu, čisto priobalje i šume koje ga krase su nešto čime bi Novi Sad mogao i trebao da se ponosi, kao i da bude primer i drugim gradovima u Srbiji.

Proglas su potpisali Slobodna akcija, Novi Sad ima srce, Udruženje “Yggdrasil Itrasil”, Fruškać, UGRIP, Zeleni maslačak, Udruženje za zaštitu životne sredine “RIO”, Centar Petrovaradin, Inženjeri aštite životne sredine i UG “Komšija” iz Petrovaradina.

Godinama unazad svedoci smo da su najlepše oaze prirode u gradu i okolini često zatrpane smećem koje za sobom ostavljaju izletnici i posetioci. Oficirska plaža u Petrovaradinu kao najveća i najlepša divlja plaža, Bećarac, kao priobalje Univerzitetskog kompleksa, zatim Ribarsko ostrvo kao ugostiteljska i turistička atrakcija, Šodroš kao omiljeno mesto za uživanje i opuštanje brojnih Novosađana i priobalje Dunava kod Petrovaradinske tvrđave često podsećaju na deponije smeća, umesto na parkove i oaze prirode.

Kao problem se navodi i to što čišćenje i održavanje pomenutih lokacija nije jasno definisano, odnosno ne zna se u čijoj je nadležnosti. Imaoci prava su Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Novi Sad, direktno ili preko javnih preduzeća. Kao jedno od rešenja predlaže se i to da određena institucija, javno preduzeće dobije zaduženje da brine o tom području. Takođe, stvaranje mogućnosti za aktivno učešće organizacija civilnog sektora, građana Novog Sada u rešavanju društvenih pitanja može biti put ka unapređenju individualne i kolektivne svesti, a samim tim i napretku celokupne zajednice, navedeno je u proglasu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Sa Maturom Do Kulture